Hlavní obsah

VIDEO: Část politiků ztratila mozek, říká Zeman

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚČÍN
Aktualizováno

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman ve čtvrtek přijel do Děčína, aby před zítřejšími volbami podpořil kandidáta sociální demokracie na hejtmana Ústeckého kraje Jaroslava Foldynu. Řekl, že jej podporuje, proto, že umí sám přemýšlet. Část politiků podle něj ztratila mozek a část ho nikdy neměla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ústecký volební lídr ČSSD Jaroslav Foldyna, Miloš Zemana a Miroslav Šlouf

Článek

Zeman zdůraznil, že Foldynu podporuje proto, že je členem ČSSD, ale proto, že je člověkem, který v politice obstál. Foldyna je členem sdružení Přátelé Miloše Zemana.

"Je to člověk, který se politiku naučil neumí přikyvovat. Politici, kteří jen přikyvují názorům svých nadřízených by mohli být nahrazeni hlasovacím automatem, kdy stisknete tlačítko a vymrští se ruka," řekl Novinkám Zeman.

Zeman zahájil návštěvu Děčína hodinu a půl po poledni slavnostním obědem kterého se kromě Foldyny zúčastnil například senátní kandidát sociální demokracie Jaroslav Sykáček. Expremiér poobědval španělského ptáčka s knedlíkem.

„Jsem tady také proto, abych podpořil Jaroslava Foldynu v blížících se krajských volbách. Ne proto, že je členem ČSSD, ale proto, že je to Jarda Foldyna,“ prohlásil pak Zeman na tiskové konferenci s tím, že Foldyna je jeho přítelem.

„V minulém funkčním období (před rokem 2004) obstál jako vicehejtman pro dopravní politiku. Byl to člověk, který ve shodě s mým přesvědčením kritizoval velkou koalici, která dnes v Ústeckém kraji existuje,“ sdělil expremiér. Kritizoval, že je v současné velké krajské koalici ČSSD „do počtu“, kdy má jednoho zástupce v radě oproti deseti lidem z ODS. Zeman to označil za „potěmkinovskou vesnici“.

Politická tragédie s lidmi bez názoru

Za tím, že lidé k volbám příliš nechodí, vidí znechucení politikou, aféry a pseudoaféry. Nemyslí si ale, že by pomohlo například ustanovení, že volby jsou platné jen při určité procentní účasti voličů. „Tady nepomůže žádné administrativní opatření. Tragédie české politiky je, že do ní ve velké míře vstupují lidé, kteří žádný názor nemají,“ řekl.

Tisková konference byla přitom avizována na dveřích sálu jako akce ČSSD. Jak ale vysvětlil Foldyna, šlo o omyl personálu hotelu, který vycházel z toho, že sál objednával on jako člen sociální demokracie. Zeman z ČSSD odešel.

Reklama

Výběr článků

Načítám