Hlavní obsah

Moskevský starosta po setkání s Klausem mluvil o krizi i radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejen o současné finanční krizi, ale i o umístění amerického radaru v České republice mluvil po středečním setkání s prezidentem Václavem Klausem moskevský starosta Jurij Lužkov. Spolu s pražským primátorem Pavlem Bémem pak zahájili hospodářské fórum.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Setkání prezidenta Klause s moskevským starostou Jurijem Lužkovem (uprostřed) byl přítomen i ruský velvyslanec Alexej Fedotov.

Článek

"Společně jsme posoudili důsledky nynější finanční krize," sdělil novinářům Lužkov o jednání s Klausem. Českého prezidenta seznámil mimo jiné s opatřeními, které Rusko v souvislosti s krizí přijalo.

"Podrobně jsem vysvětlil, co se v Rusku dělá pro to, aby byla finanční krize vykompenzována a neprojevila se v reálném sektoru ekonomiky. Zdálo se mi, že to pana prezidenta zajímalo," podotkl moskevský starosta. Připomněl také, že krize, která zasáhla skoro celou Evropu, "přišla z jiného kontinentu".

.: Prezident Václav Klaus na setkání s moskevským starostou Jurijem Lužkovem.foto: ČTK/Eva Kořínková

Možná i v této souvislosti Lužkov před novináři opětovně zopakoval odmítavé ruské stanovisko k výstavbě amerického protiraketového systému v ČR a Polsku. S prezidentem však prý o těchto otázkách nehovořil. Klaus po setkání Lužkovovi věnoval ruský překlad své nejnovější publikace.

Třetina zahraničního obchodu s Ruskem jde přes Moskvu

Lužkov zavítal především do Prahy proto, aby zde podpořil nynější Dny Moskvy v Praze, akci, která recipročně navazuje na loňské dny české metropole v ruském hlavním městě. V přítomnosti Lužkova a Béma byly dnes podepsány dvě smlouvy, jedna o spolupráci moskevské a pražské městské knihovny a druhá o společném bakalářském programu pražské Vysoké školy ekonomické a Moskevské městské univerzity správy moskevské vlády.

Bém a Lužkov ve středu zahájili hospodářské fórum, které by mělo podle obou komunálních politiků přinést nové kontrakty především pro malé a střední firmy z obou metropolí. Lužkov připomněl, že na Moskvu připadá plných 35 procent vzájemné obchodní výměny s ČR. A tato vzájemná výměna se za poslední tři roky podle něj zdvojnásobila.

Pražský primátor Bém uvedl, že v souvislosti s ekonomickou krizí je možné sledovat například jisté váhání a nejistotu ruských i dalších developerů. "Dochází k mírnému ochlazení a zpomalení, především a hlavně dnes promítnutým do oblasti developerské," uvedl Bém.

Bém také ocenil bonitnost ruských turistů, kteří si českou metropoli oblíbili a zůstávají zde relativně dlouhou dobu. Podle odhadů by v letošním roce mohlo do hlavního města zavítat přes 300 tisíc Rusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám