Hlavní obsah

Ať vyhraje ČSSD nebo ODS, všechno řídí Kalousek, řekl Tlustý

Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ostře napadl ministra financí Miroslava Kalouska. Ten je podle Tlustého vyjádření odpovědný za chyby minulé i současné vlády. "Žijeme v divném politickém systému. Ať volby vyhraje ČSSD nebo ODS, všechno řídí Kalousek," uvedl Tlustý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve Sněmovně

Článek

Kalousek prý nyní z pozice ministra financí v klidu pomlouvá vládu, v jejíž době byl předsedou rozpočtového výboru. Tlustý ve čtvrtek odpovídal na dotazy čtenářů Novinek.

„Dnes sebevědomě odstraňuje chyby, které tehdy způsobil, a není těžké si představit, jak v příští vládě bude stejně sebejistě odstraňovat chyby, kterých se dopouští dnes,“ prohlásil Tlustý na adresu současného ministra financí.

Svůj vztah k ministru Kalouskovi označil Tlustý za symetrický. „Nepovažuje mne za morální autoritu a já jeho rovněž nepovažuji za morální autoritu.“

O napjatých vztazích mezi Kalouskem a Tlustým svědčí čtvrteční sněmovní rozprava o vládním návrhu daňových změn. Kalousek si na adresu Tlustého nebral servítky. „O tomto pánovi jsem posledních 14 dní nepromluvil jedno jediné slovo a mám v úmyslu v tom setrvat. Mám totiž jenom jeden žaludek a docela ho mám rád,“ prohlásil ministr financí.

Tlustý se přiklonil pro zavedení většinového volebního systému, "ve kterém by vládli ti, co vyhráli volby, na nikoho by se nemohli vymlouvat a pokud by vládli dobře, vládli by dál, a pokud špatně, vystřídala by je opozice.“

Víc než kauza Morava uškodí ODS neplnění programu

Tlustý má za to, že ODS více než kauza Morava poškodí nesplnění volebního programu. „Skoro nic z toho, co jsme voličům slibovali, není realizováno a skoro všechno, co je realizováno, v našem volebním programu obsaženo nebylo, odpověděl poslanec k politice vlastní strany.

Špinavosti v politice prý nemají na výsledek voleb zásadní vliv, řekl Tlustý zřejmě v reakci na zveřejnění Kubiceho zprávy před parlamentními volbami v roce 2006.

Špinavosti v politice prý nemají na výsledek voleb zásadní vliv, řekl Tlustý zřejmě v reakci na zveřejnění Kubiceho zprávy před parlamentními volbami v roce 2006.

Stejně jako Jan Schwippel a Juraj Raninec i Tlustý zopakoval, že nevěří tomu, že by jednání poslance Moravy bylo jeho osobním selháním, při němž jednal takříkajíc na vlastní pěst.

„Úryvky z komunikace mezi bývalým poslancem Moravou a předsedou poslaneckého klubu Tluchořem a komunikace s Markem Dalíkem jednoznačně prokazuje, že se nejednalo o mimořádnou komunikaci, ale o běžnou záležitost,“ řekl Tlustý.

"Nedělá mi radost být rebelem"

Odpovědi na otázku, zda s ohledem na praktiky, které panují ve Sněmovně, nepovažuje za nelegitimní současnou vládu i volbu prezidenta, se poslanec Tlustý vyhnul.

Následně zopakoval, že nehodlá složit poslanecký mandát, neboť podle jeho názoru „bránění se špinavostem není špinavost,“ řekl o své úloze v kauze poslance Moravy.

Zároveň připustil, že ze své pozice rebela nemá radost a vyjádřil důvěru v to, že se takzvaná Modrá šance znovu vrátí na pořad jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám