Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Senát, výkup kovů se zpřísní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna přehlasovala Senát a prosadila novelu zákona o odpadech, který má ztížit výkup kovů ve sběrnách. Senát vrátil zákon do Sněmovny s pozměňovacími návrhy, které podle něj měly zmírnit dopad na řádné občany.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zákon by měl usnadnit práci policie (ilustrační foto).

Článek

Schválená sněmovní verze zákona počítá s tím, že provozovatel sběrny bude muset zaznamenávat množství a druh odpadu, který vykoupil. U strojních zařízení, uměleckých děl nebo pietních a bohoslužebných předmětů bude muset uvést i jejich popis, který umožní jejich dodatečnou identifikaci. Po dobu 48 hodin od jejich vykoupení s nimi nebude moci nakládat, rozebírat je nebo prodávat dál.

Na které kovy se bude zákon vztahovat, má určit vyhláška ministerstva životního prostředí. Senát mimo jiné chtěl, aby se u některých vybraných předmětů prokazovat prodávající jen čestným prohlášením, jak k nim přišel.

Podle poslankyně KSČM Kateřiny Konečné se Senát svými návrhy pouze snažil o "větší bezzubost" novely. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Svaz průmyslu a dopravy varuje před zdražením

Proti přijetí zákona se následně ohradil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který argumentoval tím, že lidé nebudou moci ve sběrnách prodávat například šrot, který našli na zahrádce.

Se zákonem nesouhlasí ani Svaz průmyslu a dopravy, podle kterého dojde následkem poklesu výkupu kovů ke zvýšení ceny druhotných surovin. Podle jeho statistik se loni ve sběrnách vykoupilo od fyzických osob 567 tisíc tun železného odpadu za zhruba čtyři a půl miliardy korun.

Poplatky za registraci ojetin budou dle emisí

Novela také upravuje výkup autovraků. Zavádí i poplatky za registraci ojetého auta do registru silničních vozidel. Ty se budou pohybovat od tří do deseti tisíc korun, dle emisní normy, kterou vozidlo splňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám