Hlavní obsah

Morava: Šéf jiné strany mi nabídl pomoc, důkaz sháním

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aktér vyděračské kauzy Jan Morava (ODS), který oznámil v pondělí rezignaci na poslanecký mandát, tvrdí, že mu ještě před nedělním odvysíláním reportáže TV Nova volal předseda jiné politické strany a nabízel mu pomoc. Morava na podporu svého tvrzení zažádal o výpis svých telefonních hovorů. Prozradil také, že zvažuje, že se bude soudně bránit, "předsednický telefonát" přitom považuje pro soudní řízení za významný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Morava

Článek

Morava podle serveru Týden.cz řekl, že mu volal ještě před odvysíláním reportáže o jeho aféře na Nově předseda jisté opoziční strany s tím, že jeho „problém lze řešit“. Nabídnutou schůzku Morava odmítl. Aktér aféry měl podle Týdne.cz přitom nepřímo potvrdit, že šlo o šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Ten to ale jednoznačně odmítl v tiskovém prohlášení.

„Kategoricky se ohrazuji proti této účelové lži, jejímž jediným cílem je odvést pozornost od odpovědnosti dalších politiků ODS, především předsedy poslaneckého klubu této strany Petra Tluchoře a premiéra Mirka Topolánka,“ uvedl Paroubek. Míní, že se Morava snaží ČSSD do kauzy zatáhnout a poškodit ji před volbami.

„Prohlašuji proto, že se od lidí, jako je pan Morava, distancuji jak lidsky, tak i politicky a nikdy jsem jej ani já, ani nikdo z mého okolí nekontaktovali,“ doplnil Paroubek s tím, že pokud by Morava v takových prohlášeních pokračoval, zváží další postup.

Morava ale tvrdí, že o Paroubkovi nikdy nemluvil ani nenaznačoval, že by o šéfa ČSSD mělo jít, jak napsal Týden. „Musím popřít, že jsem naznačoval, že by se jednalo o pana Paroubka, nebo že by se jednalo o opoziční stranu," řekl Novinkám.

„Pouze jsem sdělil, že mi před odvysíláním zavolal předseda jiné politické strany, neuvedl jsem jestli parlamentní nebo neparlamentní a že mi nabízel jisté řešení,“ řekl Morava Novinkám.

„Nerad bych tuto věc komentoval v tuhle chvíli, protože si myslím, že to může být poměrně důležitá věc pro případné soudní řízení,“ dodal Morava na opakovaný dotaz, který předseda mu tedy telefonoval. Pro své tvrzení, které nechtěl podrobněji rozebírat, bude mít v rukou podle svých slov důkaz.

„Zažádal jsem o výpis telefonu,“ řekl na dotaz Novinek, zda má nějaký důkaz. Stručně Morava odpověděl také na otázku, jakou formu pomoci mu měl předseda politické strany nabízet. „Před případným soudním řízením nechci tu věc komentovat, protože to může být poměrně významné,“ sdělil pouze.

Naznačil přitom, že zvažuje, že se bude u soudu kvůli aféře bránit. „Možné je, že do toho vstoupím aktivně, ale to je opět věc, kterou bych nerad komentoval,“ řekl na dotaz Práva, zda tvrzení a případné důkazy o telefonátu od jistého předsedy strany použije u soudního řízení, které bude sám iniciovat.

Reklama

Související články

Kauza Morava: Jakubková chce jednat s ODS

Poslankyně zelených Věra Jakubková vyzvala nově zvolené předsednictvo nejmenší vládní strany, aby se začalo zabývat případem poslanců ODS Jana Moravy...

Výběr článků

Načítám