Hlavní obsah

Američané potvrdili informace Práva: na Paroubka jsme se ptali

Právo, Novinky, ada, nig, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil informaci Práva, že se na jeho pozici ve straně ptala písemně americká ambasáda, za spekulaci. Podle něj žádný písemný podklad neexistuje. Právo na své informaci trvá. Existenci dopisu potvrdilo i americké velvyslanectví.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Právo zjistilo, že pracovníci americké ambasády adresovali stínovému ministru obrany a šéfovi pražské ČSSD Petrovi Hulinskému dopis, ve kterém sdělují, co je zajímá před schůzkou s tímto politikem sociální demokracie. Například, zda se Paroubek rozhoduje v klíčových otázkách sám.

Zatímco v pátek Paroubek na dotaz Práva uvedl, že nemá potřebu se k dopisu vyjadřovat, v pondělí už na tiskové konferenci tvrdil, že jde o spekulaci a žádný takový písemný materiál neexistuje. „To je jedna ze spekulací, které probíhají. Je mi líto, že těm spekulacím podlehl také seriózní deník, kterým chce být Právo. Nemám k tomu, co bych dodal, byť jsem hovořil se stínovým ministrem obrany Hulinským. Žádný takový písemný podklad neexistuje, takže nevím, kde Právo bralo své informace. Možná, že by měli doložit ten písemný podklad,“ opřel se do Práva šéf ČSSD.

Právo však na své informaci, kterou mu potvrdilo několik zdrojů, trvá. K dispozici má také dopis, jehož obsah již v pondělí zveřejnilo.

Na co se ptá velvyslanectví USA?

  • Jaká je zahraniční politika ČSSD vůči Rusku a zda ovlivnily hrozby ze strany Ruska její postoj k protiraketové obraně.
  • Proč si strana pozvala ruského generála, aby oslovil členy soc. dem. přesně v den, kdy americká ministryně zahraničí Riceová v Praze podepisovala smlouvu o protiraketové obraně.
  • Jak pevná je kontrola Paroubka nad stranou a zda může situaci ustát i v případě neúspěchu v podzimních volbách.
  • Jaký je způsob rozhodování ve straně, zda dělá Paroubek klíčová rozhodnutí sám a v jakých situacích.
  • Proč opustili klub soc. dem. čtyři poslanci a zda to má vliv na vztah ČSSD k vládě.
  • Zda má Paroubek kontrolu nad svými poslanci a jaká jsou mocenská centra v soc. dem.

Velvyslanectví: O Paroubka a jeho pozici jsme se neoficiálně zajímali

Americké velvyslanectví v ČR v pondělí odpoledne informaci Práva o dopisu potvrdilo. Uvedlo, že se jeden z jeho úředníků soukromě zajímal o Jiřího Paroubka a jeho pozici v čele ČSSD. Zdůraznilo, že se nejednalo o žádnou oficiální poštu.

„Vláda Spojených států neměla v úmyslu tuto soukromou korespondenci zveřejnit,“ sdělilo velvyslanectví v prohlášení zaslaném ČTK. Paroubek, který na tiskové konferenci tvrdil, že neexistuje žádný písemný podklad, to komentoval tím, že se o věci neví a jde-li o soukromou korespondenci, nebude se tím zabývat.

„Minulý týden jsem měl rozhovor s americkým velvyslancem (Richardem Graberem) a myslím, že by mi o něčem takovém řekl," uvedl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám