Hlavní obsah

Nový český lék na rakovinu vyzkouší po celém světě na 60 lidech

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Nový lék na rakovinu vycházející z lymfatické tkáně, jehož účinnou látku objevil český vědec profesor Antonín Holý, se bude v celém světě zkoušet zatím přibližně na šedesáti pacientech. Podle informací Práva americká firma Gilead Sciences, která z účinné látky profesora Holého lék sestavila, si zatím nepřeje publicitu kolem testování.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme jedno z pracovišť, které do testování léků bylo v ČR vybráno,“ řekl Právu v pátek primář doc. Tomáš Papajík z hemato-onkologické kliniky v Olomouci.

Spolu s tímto pracovištěm pak v České republice budou nový lék zkoušet i ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a dále pracoviště v Brně a v Hradci Králové. Kromě těchto pěti českých pracovišť se bude zároveň lék testovat na pěti špičkových amerických pracovištích.

U psů zabrala do pěti dnů

Účinná látka nového léku, zatím označována pod zkratkou GS-9219, kterou objevil prof. Holý, v testech na psech odborníky velmi překvapila. „Látka je schopná zničit rakovinové buňky během pěti dnů od podání jedné jediné infúze. Na psech to bylo dokázáno,“ řekl Právu Zdeněk Havlas, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie, kde účinná látka prof. Holého spatřila světlo světa.

Unikátnost látky je v tom, že likviduje pouze nádorové buňky a zdravých si nevšímá.

Ředitel Havlas ale upozornil, že klinické testování nového léku na rakovinu bude velmi dlouhé a zahrnuje až čtyři fáze. Pokud lék bude úspěšný na lidech, bylo by možné s ním začít léčit nejdříve za šest až osm let.

Studie se ještě upřesňuje

Doktor Papajík Právu včera potvrdil, že jeho pracoviště stále ještě čeká na upřesnění velmi přísných pravidel studie, které by mělo dostat z USA. V důsledku toho začnou v Olomouci, a také na jiných pracovištích, se zkouškami zřejmě až začátkem září.

„Máme už vytipovány pacienty, na kterých by lék mohl být odzkoušen, ale jejich výběr jsme zatím neučinili,“ řekl Papajík.

Z jiných pracovišť, včetně Ústavu organické chemie a biochemie, se Právo dovědělo, že lidé by se rádi do klinické studie přihlásili. Není to ale možné, protože výběr za velmi přísných mezinárodních kritérií provádí deset vybraných pracovišť ve světě, kde se lék bude testovat, a schvaluje ho americká firma.

Zatím se zkouší toxicita

V první fázi, která nyní začíná, se zkouší pouze toxicita léku, tedy dávka, kterou pacient snese, aniž by byla pro něj toxická. Teprve v dalších fázích se zkouší protinádorový účinek, přínos pro pacienta a porovnává se s účinkem dosavadní nejlepší léčby, aby se zjistilo, zda skutečně je lék přínosem. V závěrečné fázi, tedy ve čtvrté, se pak prověřuje lék v široké praxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám