Hlavní obsah

Pražští strážníci vybrali na pokutách za pití alkoholu na veřejnosti přes 300 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za první měsíc platnosti vyhlášky, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech v Praze, vybrali strážníci na pokutách přes 308 000 korun. Hlídky zjistily celkem 1 585 přestupků, řekla ve čtvrtek Radka Bredlerová z městské policie.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Článek

Alkoholické nápoje lidé nesmí od 7. července pít například na Karlově náměstí, Národní třídě a dalších místech. Na předzahrádkách restaurací nebo v okolí stánků s občerstvením zákaz konzumace neplatí.

Pokutu zaplatilo 742 lidí, průměrně tedy provinilec zaplatil 415 korun. Strážníci mohou na místě udělit až tisícikorunovou sankci. Ve správním řízení, kde se bude za první měsíc řešit 77 případů, 30krát tolik. S domluvou vyvázlo 766 lidí. Dvě desítky opilců putovaly do protialkoholní záchytné stanice. Kvůli zjištění totožnosti předvedli strážníci na policii osm lidí, v dalších dvou případech se jednalo o osoby hledané policií.

Zákaz platí i v dalších městech

Lidé si nesmí otevřít plechovku s pivem nebo víno v okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra, dětských hřišť, na zastávkách a v některých vyjmenovaných ulicích a parcích. Strážníci poznají alkohol i například v láhvi od minerálky, používají přístroje, které lidé znají z dechových zkoušek.

Pražané a turisté nesmí pít alkohol například na Národní třídě, Na Příkopě, na Kampě, ve Vrchlického sadech, na Petříně, na náměstí I. P. Pavlova nebo Václavském náměstí. Například Letná a Stromovka na seznamu nejsou. Předpis se kromě restauračních předzahrádek a okolí stánků s občerstvením nebude vztahovat na různé akce, jako jsou vinobraní, posvícení a silvestrovské oslavy.

V České republice je pití na veřejných místech zakázáno také například v Děčíně, Šternberku, Vsetíně, Znojmu, Jindřichově Hradci, Heřmanově Městci, Mladé Boleslavi nebo Českém Těšíně. Další města se k nim chtějí přidat. Podobné vyhlášky mají také například ve Skandinávii.

Reklama

Výběr článků

Načítám