Hlavní obsah

Lidovci před volbami útočí na vysoké bankovní poplatky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se krajskými volbami se regionální politici častěji snaží oslovit voliče. Buď volí přístup jako středočeský hejtman Petr Bendl, který vydal CD svých lkavých písní, nebo začal hrát ochotnické divadlo. Nebo jako lidovečtí funkcionáři, kteří chtějí řešit ožehavé problémy, které lidi trápí léta. Takovou strategii zvolil vicehejtman Pardubického kraje a první místopředseda lidovců Roman Línek. Příští týden chce oznámit, jak bojovat proti vysokým bankovním poplatkům.

Článek

Zatím nechce prozradit nic konkrétnějšího. Mohl by ale navázat třeba na snahu soc. dem. ministra financí Bohuslava Sobotku, který se v minulé vládě, kde seděli i ministři za KDU-ČSL, o stejnou věc už pokusil.

Třetina zisku z poplatků

Línek si na plánovanou tiskovou konferenci přizval lidoveckou europoslankyni Zuzanu Roithovou, která v Bruselu proti vysokým poplatků bojuje. Nezve ale lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska, který má k tématu nejblíž. Přijít má však Patrik Nacher, který se poplatky v bankovnictví několik let zabývá a každoročně na webu vyhlašuje soutěž o nejabsurdnější poplatek.

Línek sám přitom proti poplatkům dosud veřejně nevystupoval, alespoň o tom nelze najít žádný veřejný záznam. Proč nyní vytáhl proti poplatkům? Jsou za tím volby? „Určitě ne, já se problematikou poplatků zabývám dlouhodobě a nyní se mi sešla řada materiálů a ty jsem chtěl prezentovat,“ hájí se Línek.

Nacher soudí, že ačkoli by nechtěl být součástí politické kampaně, je dobré o problému diskutovat. „Není přece zcela standardní, aby české banky měly z třetiny svůj zisk z poplatků za základní služby,“ řekl Právu Nacher. Dodal, že evropský průměr se pohybuje okolo dvaceti procent.

Boj o Ondráš

Trochu jiný příběh se týká hejtmana Jihomoravského kraje a místopředsedy lidovců Stanislava Juránka. Ten zase vyrazil do boje proti zrušení vojenského uměleckého souboru Ondráš. A podařilo se mu uzavřít dohodu s ministerstvem obrany, které původně chtělo skupinu tanečníků a hudebníků zrušit do konce roku. Tečku za fungováním souboru v barvách armády ale udělá až v polovině příštího roku. To podle Juránka umožní převzetí souboru ministerstvem kultury nebo Jihomoravským krajem.

Armáda ještě příští rok přispěje umělcům 13 milióny korun na provoz, zatímco kraj stejnou částku pro jistotu vyčlení na příští rok jako rezervu. Co vedlo Juránka k angažování se za soubor? „Folklórem žije celá Morava, ale i jižní a východní Čechy, a proto je dobré hájit ten soubor v kteroukoli dobu,“ řekl Právu Juránek. Dodal, že by byla škoda, kdyby se Ondráš rozpadl, protože dobře reprezentuje Česko v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám