Hlavní obsah

VIDEO: Částečné zatmění Slunce sledovaly v Česku desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek dopoledne bylo z Česka viditelné částečné zatmění Slunce. Měsíc zastínil zhruba čtvrtinu slunečního kotouče. Zatmění začalo v 10:50, maximální fáze byla v 11:40 a skončilo ve 12:31 středoevropského letního času. Časové údaje pro jiné části České republiky se liší jen o někol minut.

Článek

I při maximální fázi zatmění astronomové nedoporučovali dívat se přímo do Slunce bez ochranného filtru nebo speciálních brýlí. Hrozí totiž poškození zraku. Speciálními brýlemi nebo přes filtr pozorovatelé spatřili sluneční kotouč shora vykrojený.

Mnoho dětí vidělo své první zatmění Slunce.foto: Právo/Lukáš Táborský

Dopoledne měli otevřeno i mnohé české hvězdárny. Observatoř Akademie věd v Ondřejově byla přístupná zdarma. Také Štefánikova hvězdárna v Praze a pozorovatelna v Ďáblicích se chystaly na příliv návštěvníků. Planetárium ve Stromovce připravilo mimořádný program pro děti i dospělé.

Schéma zatmění Slunce foto: ČTK

Kdo letošní zatmění nestihl, může se těšit na příští, které ale opět jako částečné bude možné v Česku pozorovat až 4. ledna 2011. Měsíc zakryje zhruba 79 procent slunečního disku. Částečné zatmění Měsíce bude možné pozorovat ještě letos 16. srpna.

Pozorovat zatmění Slunce je nutné se speciálními brýlemifoto: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám