Hlavní obsah

Klíšťata už letos nakazila 1712 lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákeřným onemocněním mozku tzv. klíšťovou encefalitidou a dále lymeskou borreliózou, tedy nemocemi, které přenášejí nakažená klišťata, již letos onemocnělo 1712 lidí, tj. o 128 víc než ve stejném období loňského roku. Právu to řekl ve středu Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Foto: ČTK

Před klíšťovou encefalitidou nejlépe ochrání očkování.

Článek

„Letos evidujeme již 193 lidí nakažených klíšťovou encefalitidou, což je o 18 víc než ve stejném období loňského roku,“ řekl Vít.

Tradičně nejvíc nakažených je v jižních Čechách, dále na Plzeňsku a ve středních Čechách. „Nově také v oblasti Ústí nad Labem, Děčína a Jihlavy,“ uvedl Vít. Dodal, že letos zatím nikdo na klíšťovou encefalitidu nezemřel, loni to byli čtyři lidé.

Stoupá i počet nemocných lymeskou borreliozou. „Letos již máme 1519 případů, a to je o 110 víc, než ve stejném období loňského roku,“ informoval Vít.

Doporučil po návštěvě přírody se pravidelně prohlédnout a jestliže máme klíště přisáté, opatrně ho vyndat. Klíštěte bychom se neměli dotýkat, protože na jeho povrchu mohou být borrelie a těmi se můžeme nakazit. Klíště je nejlepší spláchnout v umyvadle a v žádném případě ho nespalovat v rukou. Může totiž vzniknout aerosol a ten se může přes oděrky dostat do kůže a způsobit nákazu.

„Místo kousnutí klíštěte bychom měli alespoň měsíc sledovat, a pokud je stále zarudlé a utvoří se okolo vpichu jakoby prstenec, pak okamžitě k lékaři, protože by to mohlo znamenat právě lymeskou borreliózu,“ řekl doktor Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám