Hlavní obsah

Policii nedůvěřuje více než polovina občanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii nedůvěřuje více než polovina občanů České republiky. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM. V červnu důvěra veřejnosti v policii dosáhla jen 42 procent, což oproti únorovému dotazování znamená pokles o pět procentních bodů. Jednoznačnou důvěru policii projevilo pouze pět procent občanů, zato podíl lidí, kteří policii nevěří vůbec, dosáhl 17 procent a je nejvyšší za poslední dva roky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Necelá pětina Čechů nevěří policii vůbec.

Článek

O něco důvěryhodnější než policie jsou pro dotazované policejní vyšetřovatelé, kterým věří 48 procent lidí.

Důvěra v policii i policejní vyšetřovatele závisí především na politických názorech lidí. Nejlepší vztah k policii mají pravicově orientovaní občané, především příznivci ODS. Z těch policii věří 57 procent, naopak u stoupenců KSČM je to pouhých 35 procent.

Větší důvěru v policii projevují lidé s vyšším vzděláním a lépe materiálně zajištění, s nižším životním standardem a nižším dosaženým vzděláním důvěra klesá. Podle průzkumů agentury policii od konce roku 2000 až do podzimu 2004 věřila více než polovina lidí, pak důvěra poklesla na dvě pětiny.

Z ostatních velkých institucí lidé nejvíce důvěřují hasičům. V nedávném výzkumu společnosti STEM jim důvěru vyjádřilo 98 procent dotázaných, armáda je důvěryhodná pro 67 procent respondentů.

Podle ředitele společnosti Jana Hartla se v předešlých výzkumech lidé kladně vyjádřili také například o úřadu ombudsmana, prezidenta nebo o Ústavním soudu. Výzkumu agentury STEM, který se uskutečnil od 13. do 23. června, se zúčastnilo 1 244 respondentů starších 18 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám