Hlavní obsah

VIDEO: Jeřáb vyzvedl ze dna Ohře zbytky válečného pomníku

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

Do Sokolova se zřejmě po řadě let vrátí pomníku obětem prusko - rakouské války. První kroky k jeho obnově zahájila sokolovská radnice v pátek, když ze dna řeky Ohře nechala jeřábem vyzvednou tři kamenné části válečného pomníku, čtvrtá ležela na břehu řeky.

Článek

Pomník zmizel se Sokolova zřejmě někdy v 50. letech minulého století, kdy ho do řeky shrnul buldozer. Odpovídalo tomu i rozmístění jednotlivých kamenných částí v Ohři. „Byl to nejkrásnější pomník v okrese,“ myslí si Pavel Beran, bývalý ředitel muzea, který nyní pracuje jako vedoucí odboru správy majetku města.

Torzo pomníku museli nejdříve na lana jeřábu upevnit přímo v chladné vodě muži v neoprenových kombinézách. Vyzdvižení za pomocí jeřábu trvalo necelou hodinu, nezvyklé záchranné akci přihlížela asi desítka kolemjdoucích.

„Jednotlivé části se nyní pokusíme dát dohromady, abychom viděli, jak náročná bude rekonstrukce,“ poznamenal Beran. „Pomník bude opraven zřejmě až za několik let, nyní si necháme zpracovat návrh, kolik by to mělo stát. Věřím ale, že se to povede,“doplnil starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS).

Na zapomenutý pomník upozornili sokolovští pamětníci, bronzová socha z něj podle jejich vyprávění skončila nejspíš v tavící peci. Některé části pomníku jsou uloženy v areálu technických služeb.

Pomník byl zřízen z rozhodnutí c. k. vojensko – veteránského spolku, při příležitosti oslav 70. narozenin císaře, pro kamarády církevního obvodu Falkenau (Sokolova), kteří padli během jeho vlády. Odhalen byl v neděli 13.září 1903 za přítomnosti 1500 lidí v městském parku na místě bývalé hřbitovní kaple. Měřil 6,85 metru a byl sestaven ze čtyř hlavních částí.

Základ tvořily dva zelené schody z jindřichovické žuly, na kterých byl podstavec z červené žuly a černého syenitu. Podstavec měřil 5 metrů, stála na něm bronzová socha – postava představující osobu nesoucí prapor, která byla zasažena smrtící kulkou. Autorem sochy byl profesor Bernard Reichenberk. Postavením pomníku byl pověřen sokolovský sochař pan Johan Fischer. Náklady tehdy činily 17 365,- korun a byly získány darem. Velké částky darovala hraběcí rodina Nosticů, kteřá měla v Sokolově sídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám