Hlavní obsah

Česko v dohodě o radaru zřejmě couvne v otázce daní

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští vyjednavači zřejmě couvnou Američanům v daňových otázkách, které brzdí uzavření dvoustranné smlouvy o pobytu cizích vojsk (SOFA) související s umístěním amerického radaru v Brdech. V pondělí to poprvé veřejně připustil premiér Mirek Topolánek. Současně ale naznačil, že to nebude zadarmo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) s premiérem Mirkem Topolánkem

Článek

„Budeme hledat kompromis, případně respektovat to, že na celém světě jsou vyjednány daňové podmínky tímto způsobem,“ prohlásil premiér a dodal, že proti tomu chce Česko postavit něco jako offsety, tedy požadavek průmyslové spolupráce. „Čekáme na nabídku z americké strany,“ poznamenal Topolánek.

Právě otázka daní a poplatků je od počátku vyjednávání neuralgickým bodem smlouvy, kterou dojednává ministerstvo obrany. Druhou smlouvu, o umístění radaru, již počátkem července podepsali šéfové české a americké diplomacie Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová.

Podle dostupných informací se Američané odvolávají na to, že pokud by česká strana chtěla DPH třeba za coca-colu, raději ji bez daně nakoupí v Německu, jak jsou na to zvyklí.

Původně se prosákla informace, že od daně by mělo být osvobozeno pouze americké zboží, pak se hovořilo také o dodávkách ostatních členských států NATO. Topolánek přitom nepředpokládá, že by mohlo dojít k nějakému zásadnímu průlomu v daňových otázkách během právě probíhající cesty ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) v USA.

Je přesvědčen, že smlouva o pobytu vojsk by mohla být uzavřena v řádu týdnů, a pak spolu se smlouvou o umístění radaru poputuje do Sněmovny a Senátu. „Doufám, že se nám podaří letos obě smlouvy ratifikovat,“ uvedl Topolánek.

Pochvala Schwarzenbergovi a Vondrovi

Uzavření smlouvy o umístění radaru přitom premiér považuje za jeden z úspěchů ministra zahraničí, jehož úřad v pondělí navštívil v rámci inspekcí jednotlivých ministerstev. Za další považuje třeba očekávané zrušení víz s USA či uznání samostatnosti Kosova. To sice bylo podle premiéra problematické, ale vláda nakonec zvolila nejlepší ze špatných řešení.

„Ministerstvo zahraničí je velmi dobrou vizitkou ČR a mně se s ním spolupracuje velmi dobře,“ poznamenal Topolánek a zopakoval, že Schwarzenberg je nejlepším ministrem zahraničí od roku 1989.

A nebyl to jen Schwarzenberg, který včera při premiérské inspekci uspěl. Oceněn byl i místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Vládní představou podle Topolánka je, že do budoucna bude evropská agenda koordinována právě z Vondrova útvaru, který by se případně mohl vyvinout v plnohodnotné ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám