Hlavní obsah

Pospíšil vrátil Kulu do funkce šéfa věznic

Právo, Novinky, znk, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) povolal zpět do funkce ředitele vězeňské služby Luďka Kulu. Novinkám to v pondělí potvrdila mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Policie Kulu počátkem července obvinila kvůli dodávce rušiček mobilních telefonů ve věznicích, Pospíšil ho proto postavil mimo službu. Obvinění bylo později zrušeno.

Článek

"Rozhodl jsem se poté, co se nepotvrdila oprávněnost obvinění generálmajora Luďka Kuly z trestného činu. Můj postup je v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, který říká, že pominou-li důvody, pro které byl příslušník zproštěn výkonu služby, zproštění výkonu služby se ukončí," uvedl Pospíšil.

"Jelikož státní zastupitelství obvinění nepotvrdilo a vydalo pokyn k odložení věci, není setrvání genmjr. Luďka Kuly mimo službu opodstatněné“, doplnil ministr.

„Volali mi v neděli večer, že se mám z rozhodnutí ministra opět ujmout funkce,“ řekl Právu Kula. V pondělí tak šel ráno do práce opět jako ředitel Generálního ředitelství vězeňské služby ČR. „Mezitím mi na stole přibyl metr písemností,“ podotýká Kula.

Dva týdny od obvinění strávil mimo úřad. „První týden jsem si vzal dovolenou, pak přišlo rozhodnutí ministra o dočasném postavení mimo službu,“ říká ředitel věznic.

Trestní stíhání skončilo minulý týden

Policie podezírala Kulu a jeho bývalého náměstka Zdeňka Kreuzziegera z toho, že v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů připravili stát o bezmála 20 miliónů korun.

Kreuzzieger kvůli problematické zakázce odstoupil z místa náměstka. Kula po zahájení trestního stíhání uvedl, že s obviněním kategoricky nesouhlasí. Pouze prý podepsal smlouvu, kterou mu připravili jeho podřízení. Poté, co byl obviněn, odmítl sám rezignovat, vzal si ale dovolenou.

Minulý týden státní zástupce vyhověl Kulově stížnosti a zrušil obvinění, jemuž čelil, z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Trestní stíhání Kuly kvůli zakázce na dodávku rušiček mobilních telefonů tak skončilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám