Hlavní obsah

Česko ovoce pro školáky zdarma nechce, zruší i dotované mléko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česku se příliš nezamlouvá návrh Evropské komise na zavedení bezplatného ovoce a zeleniny pro školáky. Brusel takto chce bojovat s rostoucí obezitou u dětí, podle českého ministra zemědělství Petra Gandaloviče se ovšem o takové věci mají starat rodiče, nikoliv stát. Česko také přestane dotovat mléko na ZŠ.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Nedokážu si představit, že by například školník vydával jablko proti podpisu žáka," řekl Gandalovič novinářům v Bruselu, kde se účastní zasedání ministrů zemědělství EU. Česko je podle něj možná jedinou zemí, která zastává takto odmítavý názor k návrhu EK, skeptičtí jsou ale prý i Němci.

Přesto není vyloučeno, že by Češi nakonec s poskytováním bezplatného ovoce a zeleniny školákům souhlasili. Bude však záležet na tom, jak bude Evropská unie případný program podporovat. Pokud by byla finanční podpora významná, může česká vláda svůj postup přehodnotit.

Na čerstvé ovoce a zeleninu chce komise dětem přispívat každoročně až 90 milióny eur (více než dvě miliardy Kč). Celý program má však fungovat podobně jako dotování mléka, kde unie platí část nákladů a zbytek hradí členské státy z vlastní pokladny. Nejchudší regiony by měly platit zhruba čtvrtinu nákladů a bohatší až polovinu.

Mléko do škol skončí

Stát bude mléko na základních školách dotovat nejspíš ještě jeden rok a pak celý program skončí. Gandalovič příslušný návrh již předložil do vlády. Podle něj ovšem ještě existuje teoretická možnost, že by program mléko do škol skončil již nyní. Musela by tak ale rozhodnout vláda, v rozporu s ministrovým návrhem.

Dotování mléka dlouhodobě kritizuje především ministerstvo školství. "Místo mléka by se ve školách mělo objevit více ovoce a zeleniny," řekla v pondělí mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová. Podle ní ale nejde pouze o mléko, úřad chce změnit školní stravování komplexněji.

České ministerstvo zemědělství distribuci mléka dotuje zhruba 60 milióny korun za jeden školní rok, ale třetinu z této částky platí Evropská unie. Na mléčný výrobek mají nárok pětkrát týdně všechny ročníky základních škol. Programu na podporu školního mléka se jich přitom účastní zhruba 2600. Dotovány jsou v Česku polotučné neochucené i ochucené mléko, zakysané mléčné produkty nebo smetanový krém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám