Hlavní obsah

VIDEO: Přijdou další bouřky a silný déšť, varují meteorologové

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek výstražnou informaci, v níž varuje před nebezpečnými víkendovými bouřkami. Od pátku do soboty čekají meteorologové nebezpečné průtrže na západě a ve středu Čech. Během soboty a neděle se bouřky přesunou na jih a východ Čech i na Moravu.

Foto: ČTK

Článek

Od západu má přes naše území přecházet zvlněná studená fronta. Právě ta s sebou podle meteorologů přinese silné průtrže a bouřky. Ojediněle se objeví i krupobití.

"Srážky budou v úhrnech kolem 40 milimetrů," varuje ČHMÚ. "Při bouřkách bude zesilovat vítr, nárazy dosáhnou 20 až 25 metrů za sekundu (až 90 km/h)."

Meteorologové předpovídají kvůli silným bouřkám i vzestupy hladin některých řek. "Místy mohou dosáhnout až prvního stupně povodňové aktivity. Může dojít i k zatopení sklepů, garáží či níže položených komunikací," varuje dále ČHMÚ.

V červnové bouři umírali lidé

Největší letošní bouře zasáhla Česko 25. června. Zahynuli při ní dva lidé. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula sedmačtyřicetiletá žena. Jednasedmdesátiletý muž se utopil v autě poté, co s ním v bouřce vjel do rybníku v obci Sechov na Havlíčkobrodsku.

Po červnové bouřce byly navíc desítky tisíc lidí bez proudu. Dva dny nejezdily některé vlakové spoje. Silné průtrže zažila Česká republika i na začátku července.

Víkend bude deštivý

Víkend ale nenabídne jen bouřky. V sobotu a neděli meteorologové očekávají oblačné nebe s občasným deštěm s teplotami maximálně 24 stupňů, řekl Novinkám Jan Horák z Meteopressu.

V pátek bude polojasno, ráno se teploty budou 12 až 16 stupňů. Odpoledne ale přijdou tropy, rtuť teploměru se bude pohybovat od 28 až 32 stupňů. Obloha bude většinou polojasná, na západě se možná k večeru vyskytnou bouřky.

Víkend bude oblačný až zatažený s občasným deštěm, přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty budou kolem 12 až 15 stupňů, odpoledne stoupnou na 20 až 24. "Na východě území může být tepleji, až kolem 26 stupňů,“ uvedl Horák.

I příští týden zůstanou teploty kolem 26 stupňů. Počasí se bude měnit, většinou ale bude spíš oblačno. Budou přeháňky, místy i bouřky. V noci budou teploty mezi jedenácti až sedmnácti stupni. "Odpolední teploty vyšplhají maximálně na 22 až 28 stupňů, přechodně budou v Čechách i nižší," řekl Novinkám Miloš Dvořák z ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám