Hlavní obsah

VIDEO: Při středeční bouři zahynula žena

• Aktualizováno

Středeční bouře si vyžádala jeden lidský život. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula sedmačtyřicetiletá žena. Novinkám to řekl operační důstojník svitavské policie. Po bouřkách, které provázel přívalový déšť a silný vítr, stále zůstávají mimo provoz některé železniční tratě.

Článek

"Žena byla v zahradní restauraci U Ježka v areálu Stadiónu míru. Kolem 21. hodiny na ni spadla silná větev stromu. Utrpěla mnohačetná zranění po celém těle. Kolem jedné hodiny ráno zemřela v nemocnici," řekl Novinkám operační důstojník policie ve Svitavách.

:. Na tomto místě ženu zasáhla letící větev z topolu a způsobila jí zranění, kterým pak podlehla. (Foto PRÁVO: Vlastimil Seiner)

Mluvčí svitavských policistů Anna Štegnerová upřesnila, že žena se spolu se skupinou dalších lidí běžela do restaurace schovat před silným deštěm. Do zad ji zasáhla větev topolu.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Středeční večerní bouře lámala a vyvracela stromy, které padaly na tratě, silnice, ale i do elektrického vedení, což způsobilo četné výpadky v dodávkách elektřiny. Hasiči vyjížděli k tisícovce mimořádných zásahů.

Některé vlaky stále nejezdí

"V terénu jsou stovky hasičů i zaměstnanců ČD, kteří prořezávají stromy a opravují trolejové vedení, práce budou probíhat minimálně celý den," sdělil mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Částečně uzavřena je trať na Vysočině z Prahy do Havlíčkova Brodu, přičemž neprůjezdný úsek se ale zmenšil na Golčův Jeníkov - Vlkaneč. Rychlíky Brno - Havlíčkův Brod - Praha jezdí pouze v úseku Brno - Havlíčkův Brod, pro osobní vlaky jsou zavedeny náhradní autobusy. Výhled zprovoznění je po 19. hodině.

Trať z Prahy do Českých Budějovic byla zprovozněna krátce po 11. hodině. Kdy bude provoz obnoven, zatím není jasné. Problémy jsou i na hlavním tahu z metropole do Ostravy a Brna v oblasti České Třebové.

Při pádu velkého jasanu byla v olomouckých Bezručových sadech poničena vzácná skulptura z 18. století. Foto: Vlasta Hradilová

"Nejezdí rychlíky v úseku Heřmaničky - Benešov u Prahy - Strančice, trať je na několika místech zcela neprůjezdná, osobní vlaky byly nahrazeny autobusy, rychlíky jezdí pouze v úseku Tábor - České Budějovice," upřesnil Kubala.

"Zastaven je také provoz na trati z Třince do Žiliny v úseku Třinec - Jablůnkov-Návsí," dodal mluvčí ČD.

Další tratě s omezeným provozem
Plzeň - Žatec v úseku Žabokliky - Žatec
Choceň - Týniště nad Orlicí v úseku Choceň - Újezd u Chocně - očekávané zprovoznění 18:00
Zruč nad Sázavou - Kutná Hora v úseku Zruč nad Sázavou - Zbraslavice - očekávané zprovoznění 16:00
Čerčany - Světlá nad Sázavou v úseku Zruč nad Sázavou - Kácov - Ledečko - část zprovozněna ve 13:00, zbytek zřejmě po 15:00
Šumperk - Hanušovice v úseku Bludov - Ruda nad Moravou - očekávané zprovoznění 19:00
Olomouc - Krnov v úsecích Hrubá Voda - Dětřichov nad Bystřicí a Valšov - Bruntál
Žilina (Slovensko) - Ostrava v úseku Jablunkov-Návsí - Třinec
Moravany - Borohrádek v úseku Holice - Borohrádek
Zdroj: České dráhy

"Celé dopoledne budou vznikat zpoždění, České dráhy se snaží zajistit náhradní autobusovou dopravu všude tam, kde je to možné," vzkázal cestujícím Kubala.

Hasiči vyjížděli k tisícovce mimořádných zásahů

Počet zásahů hasičů při likvidaci následků středečních bouří, přívalových dešťů a prudkého větru byl mnohonásobně vyšší než obvykle.

"Hasiči během noci zasahovali přibližně u 1000 mimořádných událostí v souvislosti se silnými bouřemi. Stále na desítkách míst odstraňují překážky, zajišťují střechy, čerpají vodu ze zatopených sklepů," řekl Novinkám mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. Denní průměr je obvykle zhruba 265 mimořádných událostí.

:. Na Pardubicko přinesla středeční bouře i kroupy o velikostí holubích vajec.foto: Právo/René Chvalina

Kvůli obrovskému nárůstu tísňových výzev museli hasiči během noci posílit dispečinky o další operátory. Hasiči zasahovali také během noci a i ve čtvrtek ráno jsou stále v terénu a pomáhají na desítkách míst v republice.

Stromy zatarasily třináct silnic

Kvůli noční bouřce, která se Olomouckým krajem prohnala v nočních hodinách, je v regionu bez proudu stále ještě několik tisíc domácností. Také hasiči v kraji stále ještě odstraňují její následky. Bouřka měla na svědomí především popadané stromy, dráty elektrického vedení, utržené střechy či plechy.

Kvůli stromům bylo jen na Šumpersku uzavřeno v noci 13 silnic, ještě nyní motoristé neprojedou dvěma úseky. Hasiči napočítali do rána na 170 zásahů. Podle energetiků byla situace horší než při orkánu Emma.

:. Zaplavené garáže v královéhradecké Jungmannově ulici. Foto: Jan Dušek.

Zatopené podzemní garáže

Bouře a přívalový déšť řádil také v Královéhradeckém kraji. Na několika místech vyvracely prudké poryvy větru stromy a poškodily elektrická vedení. Hasiči vyjeli od páté hodiny odpoledne do půlnoci k téměř 70 událostem. Přívalový déšť například zaplavil podzemní garáže v Jungmannově ulici v Hradci Králové.

„Nejhorší situace byla na Rychnovsku. Na některých místech došlo k poškození nebo pádu drátů el. vedení. V Domašíně u Dobrušky spadl strom na stodolu a střecha se zřítila na osobní vozidlo zaparkované před stodolou. Nikdo naštěstí nebyl zraněn,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Padlé stromy, zatopené sklepy

Hasiči na severu Čech odstraňovali spadlé stromy, upevňovali střechy, čerpali vodu ze zatopených sklepů a dalších prostor a také vysvobozovali lidi, kteří kvůli výpadku dodávek elektřiny uvízli ve výtahu. Komplikovaná situace byla například na Žatecku a Lounsku, kde hasiči během necelých dvou hodin museli zasahovat na zhruba 30 místech. Ve Starém Smolivci zase zasáhl úder blesku rodinný domek.

Kopáček odhadl, že počet hasičských zásahů se ještě zvýší, protože hasiči se po odstranění hlavních potíží soustředili i na méně akutní případy.

:. Spadlý strom v olomouckém parku po večerní vichřici. Foto: pro Novinky Stanislav Dombi

Silné bouřky, přívalové deště a vítr zkomplikovaly ve středu odpoledne život lidí zejména na západě, ve středu a na východě Čech, večer zasáhly střední Moravu. Všude po sobě zanechaly spadlé stromy, zatopené budovy, někde i domy bez elektřiny a minimálně ve středních Čechách dva zraněné.Stromy spadlé na silnice místy bránily záchranářům v tom, aby se dostali k pacientům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám