Hlavní obsah

Tlustý nechce podpořit snížení sociálního pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve Sněmovně zřejmě nepodpoří návrh na snížení sociálního pojištění o 1,5 procenta, který minulý týden schválila vláda. Řekl to ve čtvrtek v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Impuls. Prosazuje snížení o 2,5 procentního bodu a připomíná, že právě o 2,5 procenta se měla původně snížit daň z příjmu, a to z 15 na 12,5 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

"Kalouskův návrh sice snižuje sociální pojištění o 1,5 procentního bodu, ale zvyšuje sazbu daně z příjmů z 12,5 na 15. Zvyšuje proto, že v platném zákonu o dani z příjmů je napsáno, že od 1. ledna příštího roku bude sazba 12,5 procenta," řekl Tlustý v Impulsech Václava Moravce k návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS).

"Každý pochopí, že 2,5 není 1,5," pokračoval Tlustý. "Ideová konference ODS se před několika měsíci shodla, že kdyby 2,5 bylo 2,5, přestože to není úplně totéž, protože sociální pojištění má strop, má jiný základ, ze kterého se počítá, kdyby 2,5 bylo 2,5, odpověď by zněla, že podpořím. Pokud 1,5, evidentně není 2,5, nepodpořím," vysvětlil Tlustý.

Na otázku, zda bude hlasovat pro zamítnutí vládního návrhu, odpověděl: "Ne, to nebude třeba, stačí, když nebudu hlasovat pro schválení."

Tlustému přitom nevadí, že bude opět v roli rebela, který je sám proti celému poslaneckému klubu. "Úplně klidně. Navíc budu mít za sebou usnesení výkonné rady (ODS) z loňského srpna, která tehdy jasně řekla, že 12,5 procenta má platit a taky jasně řekla, že má docházet k dalšímu snižování daňové zátěže. V tomhle případě nebudu sám, v tomhle případě budu mít za sebou usnesení výkonné rady," uvedl Tlustý.

Reklama

Související články

Vláda místo daní snižuje sociální pojištění

Kabinet v pátek schválil novelu zákona o dani z příjmu. Ta pro rok 2009 počítá se sazbou 15 procent s tím, že sociální pojištění se sníží o 1,5 procenta. Nyní...

Výběr článků

Načítám