Hlavní obsah

Česko zasáhly bouřky, na Děčínsku spadl strom na dům

Právo, Novinky, ČTK, fia, pla, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Do České republiky ve čtvrtek odpoledne dorazila studená fronta postupující z Německa, která s sebou přinesla silné bouřky. V Kerharticích u České Kamenice spadla na rodinný dům lípa. Stromy padaly i v jižních a středních Čechách a v Praze.

Foto: Petr Josek, Reuters

Bouřka zasáhla především severovýchodní a střední Čechy a také Prahu.

Článek

"Hasiči vyjeli i k požáru stodoly se slámou do Libochovické ulice v Chotěšově na Litoměřicku. Hořela střecha požár byl při příjezdu jednotek ve velmi pokročilém stádiu. Stodolu zapálil blesk," uvedl mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

U obce Rybník na Českokrumlovsku spadl strom přímo před projíždějící vlak. Ten sice do kmenu narazil, nikdo ale nebyl zraněn.

"Nejvíce zásahů jsme zaznamenali na Jindřichohradecku, Českokrumlovsku a Českobudějovicku," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Jiří Hošna. Jednotky odstraňovaly hlavně popadané stromy, vodu čerpaly jen ojediněle. "Vyplašení lidé nás volali ani ne k deseti centimetrům vody, ale s tím jim nepomůžeme," poznamenal Hošna.

Meteorologové varovali před extrémními bouřkami

V teplém počasí, které v Česku dosud panovalo, se pak frontální bouřky spojily s bouřkami z tepla, které se na jihozápadě Čech začaly tvořit v kupovité oblačnosti už kolem poledne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zesílil varování, bouřky vyhodnotil jako extrémně nebezpečné. Varování trvá do pátečního odpoledne.

Meteorologové zvýšili odhad úhrnu srážek. Zatímco ve středu se počítalo s tím, že naprší až 50 milimetrů, nyní už ČHMÚ varuje před úhrny srážek kolem 80 milimetrů, tedy 80 litrů na metr čtvereční. Na některých místech tak hrozí lokální záplavy a rozvodnění menších toků.

Nejvíce přívalových srážek má podle nynějších modelů spadnout na Vysočině a na severovýchodě Čech.

Bouřky by kromě přívalových lijáků mělo ojediněle doprovázet i krupobití a silný vítr, který bude v nárazech dosahovat 110 kilometrů za hodinu.

Rychlý postup studené fronty

"Fronta postupovala velmi rychle. Kolem 12:00 byla na Stuttgartem v Německu, o tři hodiny později už byla v Mnichově. Kolem 16:00 už se začala dostávat do ČR," komentovala pro Novinky vývoj situace Dagmar Honsová z Meteopressu.

Přes svůj rychlý postup ale fronta zasáhne intenzivními srážkami rozsáhlé území. Je totiž široká. Na jihozápadě Čech se už po poledni začaly vyskytovat bouřky v mohutné kupovité oblačnosti tvořící se v teplém vzduchu. Postupovaly směrem k severovýchodu. Po třetí hodině zasáhly Plzeňsko, střední Čechy a Prahu.

Zatopený vstup do metra

Silný déšť odpoledne zatopil vestibul metra linky A ve stanici Můstek uprostřed Václavského náměstí, který musel být uzavřen. Lidé jej mohli začít používat zhruba ve tři čtvrtě na deset večer.

Voda zatopila vestibul stanice metra Můstekfoto: ČTK/Eva Kořínková

Provoz metra přerušen nebyl, k vlaku se ale lidé musejí dostat vchodem v ulici Na Příkopech. Voda natekla i do Zlíchovského tunelu.

"Hasiči čerpají vodu asi na deseti místech v Praze, spadly také dva stromy," řekl Novinkám pracovním operačního střediska.

Ve středních Čechách hasiči čerpali vodu v jednom domě v Dobříši, kde se ucpala kanalizace. V Praze-západ a na Berounsku vítr shodil několik stromů.

Dobrovolní a profesionální hasiči odpoledne řešili 15 událostí způsobeným deštěm a větrem. Na Teplicku to byla spadlá větev v Krupce nebo čerpání vody z ulice před domem v Bystřanech. Na Litoměřicku odstraňovali spadlý strom v Libochovicích a spadlý strom na elektrické dráty v Dlouhé ulici v Lovosicích. "V Kerharticích spadla lípa na dům. Na Mostecku čerpali hasiči vodu v Litvínově," upřesnil zásahy mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.

V Plzeňském kraji první vlna bouřek zatím příliš škod nenadělala. "Asi nejvíce škody napáchal strom sražený bleskem, který na několik desítek minut zablokoval silnici z Plzně do Radčic,“ řekla Právu krajská mluvčí hasičů Alena Marešová. Hasiči také čerpali vodu z několika sklepů, například ve Staňkově, Strašicích a ve Starém Plzenci.

Slabší bouřky se kolem třetí hodiny vyskytly i na Karlovarsku.

:. Radarové údaje o intenzitě srážek z 15:00

Před frontou odpoledne vrcholil příliv teplého vzduchu od jihu. Teploty vystoupily až na 33 stupňů. V pátek by se měla maxima pohybovat pouze kolem 21 stupňů. "Dopoledne ještě budou intenzivní srážky na Moravě a ve Slezsku," řekla Honsová s tím, že potom se nad území ČR opět rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu. Víkend tak bude opět polojasný, ale v neděli přijde další fronta a po ní ochlazení. V následujícím týdnu by teploty neměly překonat 24 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám