Hlavní obsah

Dvacítka senátorů vyzývá Topolánka, ať rychle řeší budoucnost Šumavy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacítka senátorů z KDU-ČSL, ČSSD a ODS žádá otevřeným dopisem po premiérovi Mirku Topolánkovi, aby vláda začala rychle jednat o budoucnosti Šumavy. V dopise, který má Právo k dispozici, senátoři vládu vyzývají, aby převzala zodpovědnost za další postup v ochraně šumavské přírody.

Článek

Podle senátorů se naplňují nejhorší scénáře, před kterými již několikrát varovali. Staví se za názory a stanoviska jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) a starosty šumavských obcí, kteří vedou s vedením národního parku dlouhodobý spor, týkající se podle jejich názoru nedostatečné ochrany lesa proti kůrovci v nejcennějších částech Šumavy.

Senátoři rovněž připomínají, že ministerstvo životního prostředí provádí na Šumavě bezprecedentní experiment a v přilehlých lesních oblastech dochází k nevratným škodám, za které ve svých důsledcích nese již dnes odpovědnost vláda.

„Všichni signatáři dopisu nesouhlasí se současnou politikou ministerstva životního prostředí, která nezasahováním proti kůrovci zakládá prostor pro zcela mimořádné rozšíření očekávané kůrovcové kalamity,“ řekl Právu senátor Tomáš Jirsa (ODS), který je jedním z iniciátorů dopisu.

Dodal, že tak reagují na fakt, že Správa Národního parku Šumava nechá uschnout nejcennější šumavské lesy v okolí Pramenů Vltavy a Černohorský prales.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám