Hlavní obsah

Paroubkovi zůstaly dva byty a miliónové dluhy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek jako poslední ze šéfů parlamentních stran zveřejnil své příjmy, majetek a finanční závazky z loňského roku. Po rozvodu s manželkou Zuzanou mu v rámci vypořádání společného jmění zůstaly dva byty. První, v osobním vlastnictví v Symfonické ulici, měl pořizovací cenu 3 934 000 korun, druhý ve Foglarově ulici, který je družstevní, stál 1 650 000 korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Ve svém majetkovém přiznání, které je přístupné na sněmovním webu, neuvedl žádnou vedlejší činnost ani vedlejší příjem, ani dar, ani vlastnictví cenných papírů. Zato má ještě splácet hypotéku, úvěr a leasing na auto. První závazek je ve výši 2 816 664, druhý 679 148 a třetí pak 260 000 korun.

V dluzích jej z pětice předsedů parlamentních stran předčí pouze premiér a šéf ODS Mirek Topolánek, který tak nerad mluví o svém soukromí, avšak v dokumentu zaslaném do Sněmovny musel přiznat, že mu zbývá ještě splatit hypotéku ve výši 4 618 959 korun. Za ty si koupil byt v Praze, ve kterém nyní žije jeho manželka Pavla a rodina. Jiné údaje premiér o svém majetku nezveřejnil.

Nejvyšší vedlejší příjmy z šéfů parlamentních stran přiznal předseda zelených Martin Bursík. Jemu pronájmy nemovitostí ve Sněmovní ulici v Praze vynesly loni 1 306 684 korun hrubého. Zbývá mu však vyrovnat se s bývalou manželkou Ivanou, jíž dluží milión korun.

Čunek zdědil dům za 2,5 miliónu

Téměř 1,3 miliónu korun zbylo ke splacení z hypotéky také lidoveckému šéfovi Jiřímu Čunkovi. Ten zdědil rodinný dům za 2,5 miliónu ve Zlíně.

Nejmenší dluh z pěti šéfů má předseda KSČM Vojtěch Filip, který musí ještě splatit více než 73 tisíc korun za fabii, kterou koupil do advokátní kanceláře. V ní si vydělal loni 230 603 korun.

Mezi politiky, kteří svá majetková přiznání dodali do Sněmovny a Senátu jako poslední, jsou i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který každoročně patří k těm, kdo přiznávali největší vedlejší příjmy. Letošní jeho dokument je stručný. Vedle vyjmenování vedlejších činností je pouze jediný požitek, který získal: ázerbájdžánský velvyslanec jej v rámci protokolu obdaroval kobercem 80 krát 140 cm odhadem za 13 tisíc korun. Lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že se svou dcerou společně dluží 3 660 000 korun na hypotéce. Její stranický kolega, senátor Petr Pithart, prodal byt za 14,5 miliónu korun a ještě týž rok koupil jiný za více než devět miliónů korun.

Absolutním rekordmanem ve výši finančních závazků je Daniel Petruška (ODS), který si vypůjčil 11,5 miliónu korun. Že advokacie může být slušným vedlejším příjmem, dokazuje Jiří Polanský (ODS), jemuž vynesla zhruba dva milióny korun.

Reklama

Související články

Vlček má vyšší hypotéku než Topolánek

Premiéru Mirku Topolánkovi na konci loňského roku zbývalo doplatit hypotéku ve výši 4 618 959,43 korun. Ukázalo to jeho přiznání uložené ve Sněmovně. Půjčil...

Výběr článků

Načítám