Hlavní obsah

VIDEO: Končí školní rok, školákům začínají dva měsíce prázdnin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnešním dnem končí na základních, středních a speciálních školách školní rok. Školáci si jdou pro vysvědčení, v sobotu jim začínají dva měsíce prázdnin. O víkendu by mělo být slunečno, příští týden do ČR dokonce zřejmě přijdou tropy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Školáci v pátek dostali vysvědčení.

Článek

Předání vysvědčení se ve většině škol odehrálo první vyučovací hodinu. Děti, které se závěrečné hodnocení kvůli špatným známkám bojí donést domů, mohou své obavy svěřit pracovníkům Linky bezpečí na číslech 116 111 nebo 800 155 555.

Školáci by si měli dát při poslední předprázdninové cestě domů pozor na silnicích. V Praze hlídají i letos v závěru školního roku na přechodech u škol strážníci.

Školáci dostali vysvědčení.foto: Právo/Michaela Říhová

Začátkem prázdnin by mělo být pěkně. O víkendu by se přeháňky měly vyskytovat jen výjimečně, teploty budou kolem 27 stupňů. Příští týden čekají ČR tropické teploty a občasné bouřky.

Maturovalo zhruba 100 tisíc studentů

Základní školy mají za sebou první rok výuky podle školních vzdělávacích programů v prvním ročníku obou stupňů. Podle pedagogů se zatím však moc nezměnilo, reforma je dlouhodobou záležitostí. Pro vysvědčení si v základních školách půjde kolem 850 000 žáků. Většina z nich na něm stále najde známky, někde jsou ale školáci hodnoceni slovně.

Ne všichni byli nadšení.foto: Právo/Michaela Říhová

Na střední školy na počátku školního roku nastoupilo přes půl miliónu studentů a učňů. Skoro 100 000 jich v minulých týdnech složilo maturitu, další mají za sebou závěrečné zkoušky v učilištích.

V létě se dočkají opravy budovy některých škol. Pedagogové budou o prázdninách čerpat dovolenou, které mají osm týdnů.

Učitelé v závěru školního roku protestovali proti nízkým platům. Podle odborů se protestu po celé ČR zúčastnila více než polovina mateřských, základních a středních škol. Školské odbory uvedly, že se dá očekávat, že protesty by mohly pokračovat i na podzim. Do školních lavic děti usednou opět v pondělí 1. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám