Hlavní obsah

Přichází slunečný víkend, po něm budou tropy

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadcházející víkend bude podle meteorologů podařený. Přeháňky by se měly vyskytovat jen výjimečně, teploty budou kolem 27 stupňů. Příští týden čekají ČR tropické teploty a občasné bouřky. Novinkám to v pátek řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

Páteční odpoledne bude polojasné, do ČR přijde slabá fronta, která přinese ojedinělé přeháňky na Moravě a ve Slezsku, na horách s bouřkami. Teploty se budou pohybovat kolem 23 až 27, na jihu republiky až 28 stupňů.

Páteční odpoledne bude polojasné, do ČR přijde slabá fronta, která přinese ojedinělé přeháňky na Moravě a ve Slezsku, na horách s bouřkami. Teploty se budou pohybovat kolem 23 až 27, na jihu republiky až 28 stupňů.

Sobota bude polojasná, odpoledne se vyskytne přechodná oblačnost. Pršet by nemělo po celý den, ranní teploty budou 17 až 13, odpoledne stoupnou na 22 až 26 stupňů.

Nedělní počasí bude skoro jasné až polojasné, ranní teploty kolem 18 až 14 stupňů. Odpoledne se vytvoří kupovitá oblačnost z tepla kvůli vysoké vlhkosti vzduchu a teplotám, na horách a jen ojediněle i v nížinách budou bouřky. Teploty odpoledne dosáhnou 24 až 28 stupňů, na jihu Moravy 29 až 30 stupňů. „Čeká nás pěkný víkend,“ shrnula Honsová.

Po neděli tropy

Celý příští týden by měl být tropický. Odpolední maxima se vyšplhají na 30 stupňů, budou se ale vytvářet občasné bouřky z tepla.

Bouře provázené přívalovými dešti a silným větrem zasáhla ve středu odpoledne a v noci téměř celou republiku. Strom, který silný vítr vyvrátil v zahradní restauraci ve Svitavách, zabil pětačtyřicetiletou ženu.

Bouře způsobila i velké hmotné škody. Na mnoha místech byla přerušena dodávka elektrického proudu, železničáři museli na řadě tratí zastavit provoz a kvůli padlým stromům byly neprůjezdné některé silnice. Škody podle hrubých odhadů budou ve stovkách miliónů korun.

Reklama

Související články

VIDEO: Při středeční bouři zahynula žena

Středeční bouře si vyžádala jeden lidský život. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula sedmačtyřicetiletá žena. Novinkám to řekl operační důstojník svitavské...

Tisíce domovů odřízly bouřky od elektřiny

Středeční silné podvečerní bouřky způsobily řadu výpadků v dodávkách elektřiny. Na vině jsou především stromy, které popadaly do vedení. Společnost ČEZ proto...

Výběr článků

Načítám