Hlavní obsah

Policie odložila kauzu uplácení při prezidentské volbě

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie odložila trestní oznámení senátora Josefa Novotného (SNK). Ten tvrdil, že ho chtěl kolega z ODS uplatit na Hradě při prezidentské volbě. "To se ovšem policii nepodařilo prokázat," řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Senátor Josef Novotný neuspěl s žalobou kvůli uplácení při prezidentské volbě.

Článek

Novotný podával trestní oznámení letos v únoru. Podle jeho slov jej uplácel senátorský kolega z ODS. Odložení trestného oznámení policií má ještě posoudit pražská státní zástupkyně Šárka Pokorná.

Policisté zároveň podle Skřepka odložili i trestní oznámení, které na Novotného podal předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizích práv.

Novotný již dříve řekl, že jméno senátora, který se ho měl pokusit uplatit, zveřejní pouze na policii.

Právu ale potvrdil zdroj z policie, že se mělo jednat o senátora ODS zvoleného za Brno-venkov Vlastimila Sehnala. Ten měl Novotnému podle jeho slov nabízet za podporu Václava Klause dva milióny korun.

Novotný podle svých slov takový výsledek čekal. "Ono to k tomu směřovalo od samého začátku," řekl Právu Novotný. "Stále jsem ale přesvědčen, že jde o velmi závažnou věc. Kolem toho senátora, o němž jsem na policii hovořil, je toho víc," dodal Novotný.

Novotný ani po odložení případu nechce prozradit, zda šlo skutečně o Sehnala. "Nemohu to vyloučit. Je to zkrátka někdo ze senátorsklého klubu ODS."

"Pan kolega samozřejmě lže a vymýšlí si," reagoval pro Novinky Sehnal. "Policejní vyšetřování ani nemohlo dopadnout jinak. Byla to pouze Novotného kampaň, aby se zviditelnit. Víc to asi nemá cenu komentovat," dodal.

Novotný chtěl prověřit záznamy z kamer

Novotný vydal ke stanovisku policie tiskovou zprávu, ve které si stěžuje na její postup při vyšetřování. Žádal například vyšetřovatele, aby si prohloédli záznami hradních kamer, pod nimiž se měla schůzka se Sehnalem odehrát.

"Záznamem z jednotlivých hradních kamer by se s pomocí odezíračů ze rtů potvrdila moje výpověď," tvrdí Novotný. "O zajištění záznamů z kamer jsem telefonicky žádal vyšetřovatele už 14. února 2008 večer a poté ještě několikrát."

"Záznamem z jednotlivých hradních kamer by se s pomocí odezíračů ze rtů potvrdila moje výpověď," tvrdí Novotný. "O zajištění záznamů z kamer jsem telefonicky žádal vyšetřovatele už 14. února 2008 večer a poté ještě několikrát."

"Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování korupce nebyli ale na Hrad vůbec vpuštěni s tím, že v sále žádné kamery nejsou. Předal jsem tedy (10. 4.) vyšetřovateli fotografii, zobrazující kameru, pod kterou se incident odehrál, ale zástupci kanceláře prezidenta prohlásili, že se jedná o reproduktor," dodává senátor s tím, že policisté byli podle něj "tlačeni do pozice, aby se celá záležitost co nejméně rozmazávala a úplatek se neprokázal".

Senátor Novotný nebyl sám, kterého se údajně při prezidentské volbě někdo pokusil ovlivnit. Také senátor Josef Kalbáč (KDU-ČSL) tvrdí, že měl incident s neznámým mladíkem, který se ho snažil odradit od hlasování pro prezidentského kandidáta Václava Klause. Když se muže pokusil zadržet, udělalo se mu špatně a musel vyhledat lékařskou pomoc kvůli srdeční arytmii.

Reklama

Výběr článků

Načítám