Hlavní obsah

Poslanci osvobodili novorozence od poplatků

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Poslanci ve středu schválili návrh na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici, se kterým přišla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Návrh podpořila i opozice, ČSSD se ale nepodařilo prosadit zrušení poplatků pro důchodce a děti do 18 let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Pro návrh bylo 183 ze 188 poslanců, nyní jej posoudí Senát a poté i prezident. Pokud novela projde, mohla by začít platit koncem července, řekla Šojdrová ČTK. Od poplatků by měli být osvobozeni i dárci orgánů a lidé, kterým byla léčba soudně nařízena.

ČSSD předložila pozměňovací návrh, aby od poplatků byly osvobozeni penzisté, děti a mladiství do 18 let a také osoby, jejichž příjem je dvojnásobně nižší, než je životní minimum. Takovou změnu ale poslanci neschválili.

Diskuze o radaru nebyla

Ve středu ráno se ČSSD a komunistům nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi Sněmovny k případnému umístění amerického radaru v Brdech. Koaliční poslanci zamítli návrh programu, který s jednáním o radaru počítal.

Z přítomných 188 poslanců hlasovalo pro návrh 91, opozici tak chyběly nejméně čtyři hlasy.

„Dnes máme pokračovat v projednávání bodů, které jsou nezbytné,“ uvedl před hlasováním premiér Mirek Topolánek. Podle něj se v poslední době nic přelomového nestalo, zmínil například červnové návštěvy amerických expertů na bezpečnost, dopravu a životní prostředí v Brdech.

Zopakoval, že k podpisu smluv o radaru má dojít na začátku července, kdy do Prahy přijede ministryně zahraničí USA Condollezza Riceová.

Lubomír Zaorálek (vlevo) a David Rathfoto: Právo/Milan Malíček

„Vláda by měla o situaci před podpisem smluv informovat, bez souhlasu parlamentu nemá podpis české vlády význam,“ protestoval místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Bude to na vás, že jste to byli vy, kteří jste po téměř 20 letech znovu dotáhli do ČR ozbrojené síly a je jedno, ze které světové strany," řekl na adresu koalice předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

ČSSD se chtěla pokusit prosadit usnesení, jímž by dolní komora kabinet vyzvala, aby rozhovory s USA přerušil. Sociální demokraté si ještě před začátkem schůze vyžádali půlhodinovou přestávku, sešli se poprvé od chvíle, kdy jejich řady opustil Petr Wolf. Poslanec je momentálně na zahraniční cestě.

Sněmovnu čeká nemocenská a penzijní věk

Touto dobou už dolní komora jednat vůbec neměla, v minulých týdnech ale její práci ochromily spory koalice a opozice ohledně složení parlamentních výborů. Řada novel a zákonů tak na rozhodnutí stále čeká.

Jde například o předlohu nového policejního zákona a rozhodnutí o zvyšování penzijního věku. Poslanci by se měli dostat také k novele zákona o nemocenském pojištění.

Ústavní soud totiž ke 30. 6. zrušil část vládní reformy, podle níž nemocní od ledna v prvních třech dnech stonání žádné nemocenské dávky nemají. Od července proto budou pobírat 60 procent vyměřovacího základu. Ministr práce Petr Nečas (ODS) navrhl, aby od září dostávali 25 procent základu. Opozice navrhuje víc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám