Hlavní obsah

Obrana porcuje peníze ušetřené z nákupu transportérů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany už ví, jak naloží s penězi, které ušetří na nákupu transportérů od firmy Steyr. Koupí jich méně a z původně vyčleněných dvaceti miliard uspoří skoro polovinu. Nově chce pořídit transportní letadla, lehké obrněnce či sanitky. O přesunu peněz v rozpočtu obrany ve čtvrtek rozhodl rozpočtový výbor Sněmovny.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur II

Článek

Na tři transportní letouny španělské firmy Casa si obrana vyhradila 2,25 miliardy korun, na 35 obrněnců a 18 sanitek Land Rover celkem 1,3 miliardy korun. Nové obrněnce a sanitky chce armáda pro vojáky v Afghánistánu.

Podle Jana Pejška z tiskového odboru ministerstva obrany s nimi počítají pro misi v Lógaru, kde už Česko má od Nového roku první rekonstrukční tým. „Vzhledem ke zhoršující bezpečnostní situaci a růstu útoků na síly a prostředky armády nasazené v Afghánistánu je potřebné za účelem zvýšení ochrany životů a zdraví příslušníků udělat rozpočtové změny,“ píše se v rozhodnutí výboru.

V Afghánistánu letos zemřeli dva čeští vojáci, jeden v obrněnci Humvee po nájezdu na minu.

Pozdě a bez tendru

Podle opozice ministerstvo obrany nezvládlo vojáky dostatečně technicky vybavit a nyní se to snaží překotně dohnat. „Ukazuje se, že obrana podcenila bezpečnostní zajištění vojáků v Afghánistánu,“ řekl Právu místopředseda branného výboru Sněmovny Antonín Seďa.

Do minulého roku čeští vojáci jezdili v Afghánistánu jen v landroverech. Do Lógaru zapůjčili českým vojákům Američané deset obrněnců Humvee. Obrana také nakoupila bez výběrového řízení několik obrněnců značky Dingo a Iveco. Zda na nákup nových strojů vypíše ministerstvo výběrové řízení, nebo znovu osloví jednoho výrobce, se podle Pejška teprve zvažuje.

Bez tendru chce ministerstvo pořídit i letouny Casa. Argumentem k nevypsání soutěže je to, že součástí obchodu je i výměna pěti nepotřebných bitevníků L-159 za jednu casu. Pro pořízení španělských letounů přitom nebyl generální štáb, podle vojáků má španělský letoun malou nosnost a dolet. Naložený nedolétne např. do Afghánistánu.

Obrana se Steyrem původně podepsala smlouvu na 199 transportérů za 20 miliard korun. Vláda po zpoždění dodávek a vypovězení smlouvy nakonec odsouhlasila nákup jen 107 strojů. V těchto dnech vrcholí jednání o zadání technických zkoušek, kterými by měly rakouské stroje znovu projít.

Reklama

Související články

Pandury vládu vyjdou na 11 miliard

Pokud armáda nakoupí transportéry Pandur od americko-rakouského výrobce Steyr, bude jich jen 107, tedy zhruba polovina proti původnímu počtu 199. Cena za jeden...

Vláda si pandury ještě jednou otestuje

Kabinet Mirka Topolánka schválil memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr pro českou armádu....

Výběr článků

Načítám