Hlavní obsah

Protiletadlová obrana ČR míří do šrotu, varuje NKÚ

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká armáda má problém s protiletadlovou obranou. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) většina řízených střel bude muset být v nejbližších letech sešrotována. Armáda má nyní k dispozici protiraketové soupravy KUB a S-10 a ruční S-2. Životnost jejich střel je již dvakrát či třikrát překročena.

Článek

Další prodlužování životnosti je možné jen dva až pět let. Výjimkou je několik nových ručních kompletů RBS-70, které ministerstvo obrany koupilo před třemi lety bez výběrového řízení za miliardu korun.

NKÚ proto ministerstvo varuje, aby protiraketovou obranou urychleně modernizovalo a zároveň, aby zajistilo ekologickou likvidaci prošlých střel. Podle odhadů NKÚ by obměna celého protiletadlového arzenálu přišla asi 17 miliard korun.

"Nechci říci, že všechny patří do šrotu, ale minimálně jsou střely hodně zastaralé,“ řekl Právu Ladislav Zeman z NKÚ, který kontrolu vedl. Podle něj by ministerstvo obrany mělo co nejdříve jasně říci, co s protiraketovou obranou chce dělat. Vláda resortu nařídila vypracovat dlouhodobý plán do konce června, ale není vůbec jasné, jestli to armáda stihne.

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka generální štáb v současné době řeší, čím zastaralou munici nahradí. Výměna by měla začít v roce 2010, do té doby mohou většině střel ještě prodloužit životnost. "Se střelami to není jako když zkysne mléko, když se udržují, tak se jejich technická životnost může prodlužovat. Je to zcela normální i jinde ve světě,“ reagoval Čírtek.

Rostou náklady a nebezpečí

Podle kontrolního úřadu tím ale roste riziko a náklady. "Další prodlužování životnosti přináší bezpečnostní riziko a nezaručuje spolehlivé použití. Nutné zkracování intervalů zkoušek zvyšuje výdaje na ošetřování těchto střel,“ uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Například výdaje na prodloužení jedné série střel pro soupravu KUB se podle úřadu zvýšily z 240 na 720 tisíc korun. Armáda nyní disponuje asi 500 střelami pro KUB, 130 střelami pro S-10 a 1500 kusy munice pro S-2. Při každoročních kontrolách se vyřadí desítky nepoužitelných raket.

:. Protiraketová souprava KUB

Dalším problémem je likvidace nevyhovujících střel. Podle NKÚ byla v roce 2008 přerušena ekologická likvidace řízených střel. Ve skladech zůstalo 2 215 řízených střel určených k likvidaci, u nichž bylo zastaveno sledování technického stavu. Což znamená další výdaje na skladování a další bezpečnostní riziko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám