Hlavní obsah

Zákaz pochodu extremistů Plzní byl v pořádku, řekl žalobce

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS) se definitivně vyhne postihu za rozhodnutí, kterým 17. ledna narychlo zakázal pochod ultrapravicových extremistů městem. Pochod zrušil jen dva dny před jeho termínem. Extremisté na něj proto podali trestní oznámení.

Foto: Právo

Plzeňský primátor Pavel Rödl.

Článek

Státní zástupce zamítl stížnost svolavatele pochodu Václava Bureše, který na Rödla podal trestní oznámení a později se ohradil proti rozhodnutí policie, která případ odložila.

„Přezkoumali jsem rozhodnutí policie a shledali ho věcně správným,“ řekla ve středu Právu náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová. Verdikt žalobce je pravomocný.

Bureš ale ještě může požádat Vrchní státní zastupitelství, aby rozhodnutí krajského státního zástupce přezkoumalo v rámci dohledu. Zatím této možnosti podle informací Práva nevyužil.

Že Rödl nejednal v souladu se zákonem, potvrdil správní soud, podle kterého jednak rozhodnutí vydal po zákonné lhůtě, ale hlavně nebyl k takovému rozhodnutí vůbec kompetentní.

Policie: Primátor chtěl zabránit škodě

Následovalo trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, které na Rödla podal svolavatel pochodu Václav Bureš a zástupce Dělnické strany. Policie ale dospěla k závěru, že primátor trestný čin nespáchal. Zdůvodnila to tím, že pohnutkou k jeho jednání nebylo způsobit někomu škodu, ale naopak škodě zabránit.

„Měl poznatky o tom, že organizátor je člověk, který se zúčastňuje různých akcí neonacistů. Veřejně vyzýval účastníky pochodu, aby se ozbrojili. Pochod byl nasměrovaný k židovské synagoze právě v době, kdy bylo výročí transportu plzeňských židů do koncentračního tábora. Z těchto všech okolností mohl primátor důvodně předpokládat, že hrozí újma na zdraví a materiální škoda tím, že by došlo ke střetu s odpůrci pochodu,“ řekl už dříve Právu zdroj, který byl seznámen s výsledky vyšetřování.

Organizátor akce ale namítl, že pochod se později konal a k žádnému narušení veřejného pořádku nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám