Hlavní obsah

Špidla navrhne Čermáka na ministra spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř měsíc bezvládí na ministerstvu spravedlnosti se blíží ke konci. Premiér Vladimír Špidla navrne advokáta Karla Čermáka na post šéfa resortu prezidentovi Václavu Klausovi.

Článek

Pokud bude Čermák prezidentem republiky jmenován, nahradí tak ve funkci Pavla Rychetského, který z úřadu odstoupil 6. srpna, kdy byl jmenován šéfem Ústavního soudu. 

"Kancelář prezidenta prozatím návrh na jmenování Karla Čermáka ministrem spravedlnosti neobdržela," sdělila po 11. hodině Novinkám pracovnice tiskového odboru.

Čermák se vstupu do politiky nebojí. "Moje představa není, že vstupuji do politiky navěky a neodvolatelně. Mně je 68 let. Jako advokátovi mi samozřejmě hrozí to, že na nějakou dobu bych musel přerušit svou praxi," podotkl. Totéž musel před vstupem vlády učinit Rychetský, který rovněž vedl vlastní advokátní praxi. Spravedlnost je potřeba před vstupem do Evropské unie stabilizovat, tvrdí Čermák.

Nabídku premiéra na post ministra spravedlnosti například odmítli první náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk i předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Českobudějovický advokát Vladimír Papež zase neunesl mediální kampaň, která, jak řekl, se proti němu po zveřejnění jeho kandidatury rozpoutala. Spekulovalo se také o poslancích Zdeňku Koudelkovi nebo Stanislavu Křečkovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám