Hlavní obsah

Druhé výročí Kubiceho zprávy „oslavila“ ČSSD brožurou

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídr ČSSD Jiří Paroubek si nenechal ujít blížící se druhé výročí vydání tzv. Kubiceho zprávy. Ta podle něj jeho stranu poškodila před parlamentními volbami v roce 2006. Uspořádal kvůli tomu tiskovou konferenci a představil brožuru "Kubiceho zpráva. Dva roky poté".

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek představil knihu, kterou jeho strana vydala k druhému výročí tzv. Kubiceho zprávy.

Článek

Paroubek se v brožuře pouští do premiéra Mirka Topolánka (ODS). Vyzývá jej k veřejné omluvě, protože se podle něj z Kubiceho zprávy nic neprokázalo. „Nyní je zřejmé, že se jedná o největší policejní provokaci v českých a československých dějinách v době demokratických poměrů,“ tvrdí dokonce Paroubek v útlé publikaci vytištěné na křídovém papíře.

Šéf největší opoziční strany pak dokonce ODS pohrozil, že pokud sociální demokraté vyhrají volby, kauzu Kubiceho zprávy prošetří. „V tomto volebním období zřejmě není možné prosadit v Poslanecké sněmovně projednání pozadí vzniku a zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy. Chci slíbit, že v příštím volebním období bude věc řádným a zákonným způsobem vyšetřena,“ vzkázal Paroubek.

Za největší „zloduchy“ z řad současné vládní koalice, kteří se měli na kauze Kubiceho zprávy podílet, označil šéf ČSSD poslance Jana Vidíma, ministra vnitra Ivana Langera (oba ODS) a šéfa lidoveckých poslanců Pavla Severu.

Vidím si podle Paroubka s Kubicem několikrát v době vzniku zprávy, tedy v červnu 2006, telefonoval. „Pan Vidím se choval jako řídící důstojník,“ prohlásil. „Vyšetřování úniku (Kubiceho zprávy) do médií provázelo politické ovlivňování ze strany Langera,“ opřel se pak do ministra vnitra.

Vidím: Je to Paroubkova obsese

Předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) Paroubkova obvinění odmítá. „Samozřejmě to odmítám, svolal jsem výbor a nic jiného jsem neudělal. Slova jako řídící důstojník, já nevím, kam na to chodí. To jsou slova v terminologii komunistické tajné policie, tak jestli pana Paroubek tam má nějaké zkušenosti, to netuším,“ řekl Novinkám.

„Plukovník Kubice je obsese pana Paroubka. Ten člověk určitě může za všechno špatné, co se tady přihodilo, i když pravda, v posledních měsících ho nahrazuje pan premiér Topolánek,“ ironicky poznamenal Vidím a ve stejném duchu dodal na adresu brožury vydané ČSSD: „Myslím si, že brzo bude nějaká publikace na křídovém papíru na téma premiér Topolánek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám