Hlavní obsah

Čunek u soudu: Kauza je svinstvo, každý ví, že jsem úplatky nebral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Před olomouckým okresním soudem ve čtvrtek znovu stanul vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík. Ten podle žalobce poskytl šéfovi lidovců Jiřímu Čunkovi falešné alibi. Kudlík tvrdil, že se Čunek nemohl setkat s majitelem vsetínské firmy, který mu měl předat půlmiliónový úplatek, protože byl s ním. Celý proces je podle vicepremiéra svinstvo.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Jiří Čunek u olomouckého soudu

Článek

Před soudem vypovídal i sám Čunek a také jeho tehdejší vyšetřovatel Milan Šošovička. Uvedl, že kauzu křivé výpovědi ve prospěch Čunka odstartoval anonymní telefonát. Anonym policejního vyšetřovatele upozornil na to, že Kudlík byl v čase, ve kterém poskytoval údajně Čunkovi alibi, na jiném místě.

Kudlík původně tvrdil, že se v inkriminovaný den, 11. února 2002, kdy prý Čunek úplatek převzal, účastnil porady vedoucích odborů, porady u starosty a poté se setkal na radnici s generálním ředitelem ostravské stavební firmy.

:. Jiří Čunek s místostarostou Vsetína Jaromírem Kudlíkemfoto: Právo/Bedřich Novotný

Podle obžaloby však ředitel radnici navštívil až v 10:30, kdy byl již Kudlík na konferenci v Havířově. "Asi tři dny před jeho výslechem jsem dostal anonymní telefonát, že se ten den pan Kudlík účastnil konference v Havířově. Zjistili jsme, že tam byl od počátku, neboť měl referát. Nikdo si nepamatoval, že by se na něj čekalo," uvedl ve čtvrtek Šošovička.

Také šéf lidovců Čunek uvedl, že je jisté, že pan Kudlík odešel z porady na radnici dříve. "Vyvozuji to z toho, co si pamatuji. Je ale těžké dnes odlišit, jak přesně to bylo. V kolik hodin odjel, to ale nedokážu říci," vypověděl Čunek s tím, že vychází z údajů z diáře. "V obou byl napsán čas schůzky s ředitelem v 10:30, ale stávalo se, že se ty schůzky přepisovaly. Nemohu ručit tím, že jsem jej nepřijal později," doplnil Čunek.

Čunek: je to svinstvo

Na dotaz ČTK po ukončení výslechu vicepremiér uvedl, že se cítí v roli svědka hrozně. "Je to svinstvo, co se děje celkově kolem toho případu. Je to naprosto nestoudné a nebývalé. Tady je kauza, která jednoznačně nebyla a kdy se vyvrátilo, že bych nějaké peníze vzal. Dneska už to ví naprosto všichni, a přesto jsou tu popotahováni lidé, kteří jsou obviněni z křivého svědectví kvůli tomu, že se po pěti letech spletli v čase o hodinu. Je to neuvěřitelné," uvedl Čunek.

Kudlík se v roli svědka ocitl před vyšetřovatelem kvůli Čunkově kauze v květnu loňského roku. Policisté se tehdy snažili zjistit, kde se tehdejší starosta Vsetína nacházel a zda mohl v té době převzít od majitele vsetínské firmy půlmiliónový úplatek, jak tvrdila jeho sekretářka Marcela Urbanová.

Podle žalobce v postavení svědka vypovídal úmyslně nepravdivě. Poukázal na to, že z jeho výpovědi vyplývá, že byl v jednom čase na dvou různých místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám