Hlavní obsah

Premiér Mirek Topolánek má cukrovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek má cukrovku. "Ano je to pravda, při preventivní prohlídce jsem měl špatně krevní testy a začátkem května mi diagnostikovali glykémii druhého typu," řekl ve středu premiér Hospodářským novinám.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Deník píše, že evidentně pohublý politik musí dodržovat přísnou dietu, chodit na pravidelné kontroly a sám si každý týden měří jednoduchými testy hladinu cukru v krvi.

"Musím se víc hlídat, shodil jsem za pár týdnů třináct kilo a mých dvacet obleků je teď k nepoužití. Ale nijak to neovlivňuje moji práci, jsem v lepší formě, než když jsem to nevěděl. Aspoň mám pořádnou motivaci a jsem na tom fyzicky líp než většina mých vrstevníků," uvedl dvaapadesátiletý Topolánek.

Své onemocnění připisuje premiér enormnímu pracovnímu vytížení posledních týdnů.

Kvůli tomuto typu cukrovky, která zatím nevyžaduje žádné podávání inzulinu, musí jíst Topolánek vícekrát denně a omezit mimo jiné i alkohol. Také by měl mít dostatek pohybu.

"Šestnáct měsíců nekouřím. V poslední době jsem rozhodně nebyl žádný pijan, sportuji, takže mi to omezení ani moc nevadí," říká šéf vlády.

Pokud pacienti s cukrovkou druhého typu nedodržují zdravý životní styl, hrozí jim vážné postižení očí či ledvin, ale i mozková mrtvice nebo infarkt. Když ale bude Topolánek dodržovat životosprávu a hlídat si váhu, má přibližně padesátiprocentní šanci, že se během několika let úplně vyléčí.

Cukrovka je v Česku jednou z nejčastějších nemocí. Trpí jí každý desátý dospělý Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám