Hlavní obsah

ČSSD má rekordní náskok před ODS

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by v květnu volilo nejvíce lidí sociální demokraty, kteří by dostali 38 procent hlasů, čímž razantně zvýšili svůj náskok před druhou ODS, která by dostala 26,5 procenta, tedy o 11,5 procentního bodu méně. Do Sněmovny by se dostali i komunisté (16 procent), zelení (9 procent) a lidovci (7,5 procenta).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Proti dubnovým výsledkům si ČSSD polepšila o čtyři procenta, zatímco ODS si o tři a půl procentního bodu pohoršila. Výsledný náskok ČSSD o 11,5 procentního bodu před ODS je tak nejvyšší, jakého sociální demokraté v měření CVVM od sněmovních voleb před dvěma lety dosáhli.

Volební zisk komunistů by v porovnání s dubnem vzrostl o rovné procento, zelení by naopak procento a půl ztratili. O procento méně hlasů než v dubnu by dostali lidovci.

Nadpoloviční většinou ve Sněmovně by nyní disponovaly ČSSD a KSČM, které by dohromady získaly 54 procent hlasů.

K urnám by podle CVVM v květnu šlo 61 procent oprávněných voličů, voleb do Sněmovny v roce 2006 se zúčastnilo 64,5 procenta Čechů.

Volební model CVVM (v %)
stranavolby 2006březen 2008duben 2008květen 2008
ČSSD32,3363438
ODS35,4323026,5
KSČM12,8131516
SZ6,31010,59
KDU-ČSL7,278,57,5
Zdroj: CVVM

Průzkum provádělo CVVM mezi 12. a 19. květnem a zúčastnilo se ho 1013 respondentů s volebním právem.

Politolog: Vláda je nesrozumitelná

Výrazně nepříznivá čísla pro ODS lze podle politologa Jana Kubáčka z FSV UK přičíst tomu, že v době sbírání dat probíhalo ostře sledované jednání Ústavního soudu o zdravotnických poplatcích. "Bylo to období zčeřených emocí událostmi kolem zdravotnických poplatků a vláda čelila tvrdé kritice z mnoha stran,“ řekl Novinkám Hubáček.

Příčiny klesající podpory občanských demokratů a dalších vládních stran vidí Hubáček v neschopnosti koalice mluvit společným hlasem.

"Kdybychom se podívali na společné priority vlády, tak nás jich mnoho nenapadne. Všechny vládní strany mají jiné priority a navíc uvnitř těch stran existují další frakce, takže ty názory už nejsou tři, ale dají se násobit,“ upozornil Hubáček. "Taková vláda je pro voliče nesrozumitelná,“ dodal.

Podle něj by si měly vládní strany do podzimních krajských a senátních voleb udělat audit všech svých priorit. Pro ODS by měl být trend klesající obliby u voličů varující právě s ohledem na volební období.

Reklama

Výběr článků

Načítám