Hlavní obsah

Nová Bystřice zaplatí za děti v nemocnici, pro byli i zastupitelé ODS

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová Bystřice je první obcí na jihu Čech, která bude platit za nemocniční pobyt novorozenců a dětí do patnácti let, ale i nastávajících maminek, u nichž si komplikované těhotenství vyžádá hospitalizaci. Právo o tom informoval po středečním zasedání zastupitelů starosta Jiří Zimola (ČSSD). Pro tento návrh přitom hlasovali i zastupitelé ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

„Návrh, který inicioval náš zastupitelský klub našel podporu napříč politickým spektrem. Z přítomných zastupitelů nehlasoval nikdo proti a podpořili jej jak komunisté, tak tři zastupitelé ODS. Samozřejmě, že mě to potěšilo, neboť alespoň trochu můžeme mladým rodinám ve městě pomoci stabilizovat rodinné rozpočty, které se jich necitlivými reformními kroky vlády dotýkají,“ glosoval rozhodnutí zastupitelstva starosta.

Připomněl, že úhrada za pobyt v nemocnici se bude týkat jen těch dětí a maminek, které mají trvalé bydliště ve městě, a to se zpětnou platností od 1. ledna letošního roku. „Spočítali jsme si, že to městský rozpočet neúnosně nezatíží a rodinám to pomůže. U novorozenců by měly roční náklady podle statistik posledních let dosáhnout přibližně 25 000 korun. U dětí do patnácti let zatím sumu jen odhadujeme. Osobně si myslím, že rovněž nepřekročí 25 000 korun, ale nebude se přece o pár tisícovek hadrkovat, když jde o zdraví dětí,“ zdůraznil Zimola.

Dodal, že pokud vláda přistoupí ke korekci reforem a případně by zrušila platby za novorozence a nezletilé děti, jsou novobystřičtí zastupitelé připraveni uvažovat o variantě pomoci s platbami za hospitalizaci seniorům.

Podpora z ODS

Podporou tří zastupitelů občanských demokratů byl trochu zaskočen šéf regionálního sdružení ODS, poslanec Tom Zajíček. „Jsem přesvědčen, že jde osobní iniciativu tří zmíněných zastupitelů. Myslím si, že obce mají jiné úkoly a poslání. Vydávat peníze z obecních rozpočtů na takové účely rozhodně není správné,“ reagoval na usnesení novobystřických zastupitelů Zajíček.

Naopak poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová rozhodnutí zastupitelů chválí. „Je to správná iniciativa na správném místě. Navíc se ukazuje, že členská základna ODS, ale i její představitelé na komunální úrovni uvažují daleko rozumněji než vládní špičky a začínají si uvědomovat, že reforma, tak jak je nastavena, zejména ve zdravotnictví, je asociální,“ zdůraznila Bohdalová.

K podobnému kroku přistoupilo už několik obcí. Většinou platí za novorozence a matky v porodnicích. Shodně trvdí, že za několik novorozenců ročně a péči o matky nevydají žádné horentní sumy peněz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám