Hlavní obsah

Vláda rozhodla, že uzná Kosovo

Právo, Novinky, gö, jov
TEPLICE
Aktualizováno

Kabinet Mirka Topolánka ve středu na zasedání v Teplicích rozhodl, že naváže diplomatické styky s Kosovem. Tím Česká republika rozhodla o uznání samostatného státu, který se v únoru odtrhl od Srbska. Proti uznání nezávislého Kosova se při jednání vlády vyslovili lidovečtí ministři.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (ODS) mezi vicepremiéry lidovcem Jiřím Čunkem (vlevo) a Martinem Bursíkem (SZ).

Článek

"Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť, když máme v této oblasti přes 500 našich lidí," připomněl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) přítomnost českých vojáků v této balkánské zemi.

Praha podle Černínského paláce nyní přemění svou Styčnou kancelář při misi OSN v Kosovu (UNMIK) v Prištině na české velvyslanectví v Republice Kosovo.

Vláda o uznání Kosova jednala už na začátku dubna, tehdy ale rozhodnutí na návrh premiéra Mirka Topolánka odložila. Část ministrů, především z KDU-ČSL byla proti.

Opozice vládu ostře kritizuje

Kritici uznání Kosova tvrdí, že takový krok může vést k budoucí nestabilitě národnostně rozděleného regionu a povzbuzení separatistických hnutí jinde v Evropě. Obávají se také zhoršení vztahů mezi Českem a Srbskem, které mají tradici již z dob bývalé Jugoslávie.

"Považuji rozhodnutí Topolánkovy vlády uznat samostatnost Kosova za unáhlený krok, který nemá podporu ani v samotné vládě, ani na půdě poslanecké sněmovny," uvedl v prohlášemní zaslaném Novinkám šéf ČSSD Jiří Paroubek.

"Jedná se přitom z hlediska zahraničněpolitických zájmů ČR o tak závažné rozhodnutí, že by se nemělo opírat pouze o menšinové rozhodnutí. Topolánkova vláda tak opět prokázala, že není schopna diskuse a hledání shody v tak závažné otázce, jakou je zahraniční politika," dodal šéf sociálních demokratů.

Škromach: Vláda zradila český národ

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach obvinil vládu, že svým rozhodnutím uznat Kosovo zradila český národ. „Považuji to za zradu českého národa,“ řekl Novinkám.

„Vláda nás svým rozhodnutím pobouřila. Ale vzhledem k tomu, jak se chová arogantně, tak nás vlastně ani nepřekvapila,“ reagoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

"Není to rozhodování jistě sto ku nule, ale v současné situaci bych lehce na padesáti procenty pro uznání byl,“ řekl Novinkám předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Méně nadšený byl jeho kolega z ODS poslanec Petr Bratský. "Byl jsem trochu překvapený. Pro mne to bylo nyní najednou trochu rychlé. Myslel jsem si, že ještě zvážíme některé věci a že by k tomu uznání mohlo dojít dejme tomu tak v říjnu letošního roku,“ řekl Novinkám Bratský, který byl za OBSE přítomen na nedávných srbských volbách, kde se seznámil s atmosférou v této zemi.

„Po volbách, které proběhly v Srbsku už nestálo nic v cestě. Jdeme s hlavním proudem evropských států a to je dobře, společný postoj je klíčový,“ řekla Novinkám předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques.

Anketa

Souhlasíte s uznáním nezávislého Kosova?
Ano
18,1 %
Ne
81,9 %
Celkem hlasovalo 5092 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám