Hlavní obsah

Vedení ODS vyzvalo své poslance, aby podpořili vyrovnání s církvemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výkonná rada ODS v pondělí vyzvala všechny své poslance, aby podpořili vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a dále neblokovali jeho projednávání ve Sněmovně. Věří, že i skupina kolem Vlastimila Tlustého, která spolu s opozicí nechce předlohu v současné podobě propustit do sněmovních výborů, umožní další legislativní cestu zákona. Občanští demokraté rovněž zdůraznili nezbytnost zdravotnické reformy a odmítli "rozmělňování" vládního programu v této oblasti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

Vedení nejsilnější vládní strany trvá na tom, že dohoda s církvemi je potřebná, protože se odblokuje majetek státu, krajů i obcí. Norma také vytvoří podmínky pro postupnou finanční odluku církví od státu, řekl novinářům předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Předpokládá, že s nespokojenými poslanci ODS bude jeho strana jednat na úterním jednání klubu, později jsou podle něj možné i individuální schůzky.

Vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas poznamenal, že vláda je připravena dodat k zákonu další potřebné podklady, které žádají kritici návrhu. "My jsme samozřejmě připraveni předložit různé dopracované a ještě více dopracované a ještě více než více dopracované formy tohoto materiálu. Otázkou je, nakolik zrovna tento materiál má vliv na postoje těchto našich kolegů," prohlásil.

Lídři ODS totiž soudí, že "rebelům" jde ve skutečnosti o rozložení současné koalice a církevní zákon jim slouží jen jako záminka. Poslanci ODS kolem Tlustého zase tvrdí, že někdo se snaží na ně svést případný rozpad koalice.

Koalice chtěla prosadit, aby dolní komora ukončila první kolo parlamentní debaty o sporném zákonu ještě na květnové schůzi. Zákonodárci se ale k normě vrátí asi až v červnu. Opozice a nespokojení poslanci ODS žádali od vlády doplnění zákona o ohodnocení majetku. Kabinet sice text doplnil, pochybnosti kritiků tím ale nerozptýlil.

Pokud neprojdou církevní restituce kvůli hlasům ODS, někteří lidovci na oplátku nepodpoří vládu v jiných hlasováních, např. o umístění amerického radaru nebo o zdravotnické reformě. Podobné výhrůžky se v době, kdy o restitučním zákonu znovu bezvýsledně jednala Sněmovna, začaly v KDU-ČSL množit.

Vláda počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem přibližně 270 miliard korun. Podle odpůrců předlohy návrh zvýhodňuje církve oproti jiným restituentům.

Pokračovat v reformě zdravotnictví

Výkonná rada se shodla také na tom, že je úkolem a závazkem celé koalice pokračovat v reformě zdravotnictví. K záměrům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) mají ovšem výhrady lidovci i zelení.

ODS chce další postup projednat na jednání koaličních lídrů, podle Nečase zatím termín schůzky nebyl určen.

Reklama

Související články

Církevní restituce rozkližují koalici i ODS

Odsunutí projednávání církevních restitucí otřásá vládní koalicí. Lidovci se zlobí, hrozí, že pokud nebude návrh schválen, mohlo by to znamenat konec současné...

Výběr článků

Načítám