Hlavní obsah

S ředitelem České televize Jiřím Janečkem o poplatcích a programu

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generální ředitel České televize Jiří Janeček v rozhovoru pro Právo prozradil, jak si stojí ve sledovanosti nové pořady či obhajoval koncesionářské poplatky. Například vymáhání poplatků od neplatičů je podle něj adekvátní.

Článek

Lidem se nelíbí, že při letošní drahotě všeho možného musí navíc platit o patnáct korun více měsíčně za koncesionářský poplatek. A v televizi vysílají podle nich za jejich peníze samé reprízy. Bylo opravdu nutné zvýšení koncesionářských poplatků ze 120 na 135 korun měsíčně?

Poplatky se zvýšily o pouhých padesát haléřů na den a pochybuji, že si někdo myslí o mnoha hodinách živého vysílání na ČT 24 či ČT 4 Sport, že se jedná o reprízy. Ukažte mi komoditu, která se zdražila a přinesla poplatníkovi něco navíc. Elektřina, plyn, nájemné, vše je stejné a pouze zdražené. Mluvíte o koncesionářských poplatcích jako o neadekvátně vysoké částce. Uvědomte si, že se jedná o necelých pět korun denně za čtyři plnohodnotné programy.

Česká televize nabízí mnohem víc než před rokem. Poplatky z televizního přijímače navíc nezvyšuje televize, ale jsou zvyšovány zákonem. Ten také stanovil, že veškeré příjmy z reklamy už nedostává ČT, ale jsou z nich financovány projekty, jako je dokončení zemského digitálního vysílání, digitalizace televizního archivu a podpora české kinematografie. Zvýšení poplatků o patnáct korun je tedy pouhou kompenzací za odebrané příjmy z reklamy.

Dostávají diváci za své koncesionářské poplatky takové pořady, jaké si přejí? Máte velmi slušnou sledovanost pátečního večera, ale v palbě kritiky se ocitly nové pořady letošního roku, jako je Detektor, ten se dokonce pozastavil, Psí život a Co týden vzal Zuzany Bubílkové. Jsou nyní diváci spokojeni s programem?

Co se týče spokojenosti, tak reakce diváků napovídají, že jsou spokojeni. Jednoznačně pozitivní ohlasy máme na cykly Neznámí hrdinové, Retro, na zábavnou soutěž Taxík, TV film Brainstorm, pořady Kus dřeva ze stromů a Tepny naší země. Spontánně byl přijat nedělní televizní dramatický příběh Kukačky, líbila se dramatická trilogie Josefa Klímy a Jiřího Svobody Vlna.

Výborně je přijímán brněnský cyklus Po stopách hvězd. Školní děti z celé republiky soutěží o účast v Případech detektiva Packala a tak dále. K Detektoru měla výhrady určitá část publika. Ani nám se nelíbilo, že se tvůrcům nepodařilo jasně oddělovat smyšlenky a nepodložené teorie od ověřených faktů tak, jako to dělají podobně zaměřené pořady v jiných evropských veřejnoprávních televizích.

Nyní je na autorech Detektoru, jestli nás svými novými scénáři přesvědčí. Pořad Psí život je spojen s poněkud kuriózními reakcemi. Na něj totiž začaly chodit stížnosti ještě předtím, než se vůbec začal vysílat. Těch bylo skoro nejvíc, pak ustávaly, nyní převažují pozitivní, často dojemná hodnocení. A co se týká pořadu Zuzany Bubílkové Co týden vzal, víte, že z hlediska vzdělanostních skupin má tento pořad nejvyšší afinitu u vysokoškolsky vzdělaných? Neboli sledovanost tohoto pořadu je u vysokoškolsky graduovaných vyšší než u obecné skupiny dospělých starších patnácti let.

A co neplatiči? Zdá se vám způsob, jakým vymáháte televizní poplatky, šťastný?

Kdybych to hodně zjednodušil, tak udělám rovnici, ve které je dlužník, tedy prokazatelný neplatič, podvodník. Nejsem příznivcem toho, že když někdo porušuje zákon, tak se s ním má jednat v rukavičkách. A přesto Česká televize postupuje do poslední chvíle velmi korektně. Jak k tomu přijdou statisíce domácností, které poctivě platí, a doplácejí tak ze svého na neplatiče?

V zavádění nových technologií se vám konkurence podle signálů vzdaluje. Televizní noviny na Nově se vysílají v HD kvalitě a formátu 16 ku 9. Nezaspali jste?

Česká televize rozhodně nezaspala, jen neplýtvá financemi na okázalé marketingové akce propagující aspekty přirozeného vývoje televizních technologií. Realita je taková, že HDTV vysílání je v České republice aktuálně dostupné jen klientům menších kabelových a IPTV sítí. Naprostá většina veřejnosti, i kdyby si pořídila sebedražší plazmový Full HD televizor, v rámci běžného pozemního vysílání žádné HDTV vysílání neuvidí. A co se týče vysílání 16 ku 9, tak v tomto formátu vysílala Česká televize některé pořady dávno před komerčními stanicemi. Každý sportovní fanda vám potvrdí, že ČT 4 Sport vysílá už vyjma archivů téměř vše v tomto formátu a od září na něj přejde celá zpravodajská ČT 24.

Kromě koncesionářských poplatků získáváte ještě nějaké další peníze do rozpočtu? Odkud a kolik?

Další peníze v částce kolem 800 tisíc korun činí ostatní výnosy, ze kterých asi třetinu tvoří výnosy ze sponzorování pořadů. K dalším aktivitám České televize generujícím zbývající část výnosů patří prodej práv k pořadům České televize, vysílání teleshoppingu, teletextu a internetu, poskytování produkčních služeb a prodej interních výrobních kapacit, dále tržby stravovacích zařízení. Z významnějších rozvíjejících se činností je třeba jmenovat vydavatelskou činnost Edice ČT, vydávání nosičů DVD a VHS, prodej práv na DVD, virtuální videopůjčovnu. Snažíme se.

Reklama

Výběr článků

Načítám