Hlavní obsah

Pražská zoo otevřela nový výběh pro lamy a hyeny

– PRAHA
Právo, kk

Pražská zoologická zahrada, kam denně přichází tisíce návštěvníků, má další novinku - novou expozici lam alpaka a hyen čabrakových. Zvářata už nejsou v klecích za třímetrovými ploty, ale mají nový volný výběh. Hlavní město přispělo na expozici 10 miliony korun.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Lamy dostaly v pražské zoo nový výběh

Článek

Doupata hyen jsou zabudována pod zemí, tak jak je to pro ně v přírodě obvyklé. Návštěvník se tak ocitne v expozici, která mu umožní být zvířatům blíž a přitom v bezpečné vzdálenosti oddělené od lam i hyen hlubokým suchým příkopem. Pavilon se tak přiblížil stylu zoo. Včera jeho otevření sledovaly desítky lidí.

„Nejlepší expozice je ta, kterou návštěvník ani jako expozici nevnímá, a to je i tento případ,“ řekl při zahájení ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk.

Ředitel zoo Petr Fejk a náměstek primátora Rudolf Blažek při zahájení provozu nového výběhu.foto: Právo/Karolina Kudynová

Přestože lamy a hyeny by se ve volné přírodě nikdy nepotkaly, mají v pražské zoo výběh vedle sebe, jsou tu totiž již dlouholetí sousedé.

Hyeny čabrakové jsou v Česku jen v pražské zoo a ve Dvoře Králové nad Labem. Trojská zoo má šest zvířat. V hlavním městě pak pobývají teprve 30 let.

Hyeny si v pražské zoo užívají nového výběhu.foto: Právo/Karolina Kudynová

Slavnostního otevření se zúčastnili náměstek primátora Rudolf Blažek. Magistrát přispěl na expozici 10 miliony korun.

Práce na expozici hyen a lam zdržela povodeň v roce 2002, finance i síly musela Zoo věnovat dolní části areálu. Obnoven či znovu postaven tak byl výběh pro slony, žirafy, tučňáky, pavilon šelem a řada dalších. Zcela nově byl postaven Sečuán nebo Indonéská džungle.

Vloni pražskou zoo navštívilo rekordních 1,3 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám