Hlavní obsah

Tlustý podle vedení ODS nakonec podpoří zákon o církevních restitucích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) podle premiéra Mirka Topolánka i podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře v pondělí a v úterý podpoří zákon o církevních restitucích, který doposud kritizoval. Uvedli to na ideové konferenci ODS v Hradci Králové.

Článek

Stejně ale došlo mezi Tlustým a Topolánkem k roztržce. Tlustý si stěžoval, že mu nebylo na ideové konferenci umožněno vystoupit. Topolánek na to reagoval připomínkou, že před plénem vystoupil on jako jediný a po jeho projevu pracovali všichni v sekcích, kde měl možnost vyjádřit se každý, tedy i Tlustý.

Ministr vnitra Ivan Langer potvrdil, že na grémiu ODS bylo dohodnuto, že na plénu konference nikdo jiný než předseda nevystoupí.

Přesto Tlustý údajně podle Topolánka i podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře v pondělí a v úterý podpoří zákon o církevních restitucích, který doposud kritizoval. Tlustý ve čtvrtek řekl, že majetkové vypořádání státu s církvemi v podobě, v jaké ho navrhuje vláda, nepodpoří.

Tlustý se k tomu Právu v sobotu nevyjádřil.

Konference nic nerozhodla, úkolem bylo podle občanských demokratů nastartovat diskusi o ožehavých tématech.

Mirek Topolánek na ideové konferenci ODS (Zdroj. Reprofoto ČT)

Topolánek odmítl zradu programu

Topolánek na ideové konferenci odmítl tvrzení o tom, že ODS ve vládě zrazuje svůj program, neplní sliby a opouští svoji "značku".

"Stále tedy držíme směr, a nic na tom nemění fakt, že kráčíme k cíli za použití některých jiných, nebo modifikovaných prostředků, než jsme si vysnili v čase mimo vládu. Je přece lepší ve vládě prosazovat možná řešení, než snít o těch ideálních v opozici," hájil v sobotu Topolánek politiku ODS.

Aniž by jmenoval, vzkázal vnitrostranickým kritikům reforem, že za jejich výtkami může být to, že "možná někdo nevidí svoji konkrétní stopu, kterou chtěl sám za sebe zanechat v dějinách".

Mezi nejhlasitější kritiky Topolánka a postavení ODS v koalici patří pražští občanští demokraté a část jejich středočeských kolegů soustředěná kolem exministra financí Vlastimila Tlustého, kteří považují pokles daní za pomalý a nelíbí se jim ani navržený zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi. Jeho neschválení ale může ohrozit setrvání lidovců v kabinetu.

Přehodnotit mediální strategii

Topolánek neskrýval, že předmětem největších kontroverzí uvnitř ODS je oblast daní a veřejných financí, ale poznamenal k tomu, že "tato oblast už nesmí být nikdy naším jediným tématem na úkor ostatních". Kritiku, jíž ODS čelí zevnitř i zvnějšku, obecně označil za nezaslouženou.

Vyzval mimo jiné k "totálnímu" přehodnocení mediální strategie, taktiky a nástrojů prezentace programu ODS. Právě za to, jak ODS a osobně i Topolánka negativně vnímají média i veřejnost, Topolánka v minulosti jeho straničtí oponenti kritizovali. Přičítali tomu i pokles voličských preferencí.

Topolánek na konferenci několikrát zopakoval, že cíl ODS je důležitější než prostředky jeho naplňování: "Prostředky můžeme a musíme měnit podle aktuální situace, ale cíl potřebujeme stále vidět před sebou." "Naše reálná politika je flexibilní a sleduje náš dlouhodobý program v maximální míře, v jaké to umožňuje politická konstelace a ekonomické podmínky a za použití prostředků a postupů, které jsou prakticky realizovatelné a v koalici prosaditelné," zdůraznil.

Za selhání nepokládá, pokud ODS nesplní celý svůj programu: "Náš program, a budu to dnes opakovat do omrzení, byl přeci jen prostředkem, nebyl to cíl sám o sobě." Upozornil, že ODS nikdy neříkala, že své plány splní do roka či dvou.

Priority se podle Toplánka během vládnutí mění

ODS podle něj udělala chybu, když jakoby nepočítala s realitou koaličního vládnutí. "Chybovali jsme, když jsme nepočítali s tím, že se během vládnutí mohou změnit typy a priority problémů, které budeme muset řešit, nebo vyvstanou zcela nové. Ale zejména jsme si neuvědomovali, že se mohou měnit podmínky a parametry pro hledání nejlepších řešení. A to buď kvůli objektivnímu vývoji, nebo proto, že jsme neměli nebo ani nemohli mít úplné informace, nebo jsme měli informace někým záměrně zkreslené," řekl.

Do konce současného funkčního období chce ODS prosadit mimo jiné druhou etapu reformy zdravotnictví, reformu penzijního systému, zjednodušit a zracionalizovat správu daní a pojistného či posilovat rozpočtovou disciplínu a zastavit tempo nárůstu podílu mandatorních výdajů. Zopakoval, že základní hodnotou ODS je svoboda a cílem stát, který mimo jiné omezuje byrokracii jen na nejnutnější míru, podněcuje lidi k aktivitě a ochotě platit daně, může si dovolit udržovat nízkou míru zdanění a občanům garantovat kvalitní sociální služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám