Hlavní obsah

Den Země doprovázejí akce po celé republice

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Den Země se slaví po celém světě každý rok 22. dubna. Jeho smyslem je to, aby každý člověk alespoň na jeden den nějakým způsobem vyjádřil svůj pozitivní vztah k životnímu prostředí. V jeho rámci probíhají desítky akcí a programů v celé ČR.

Článek

V rámci Dne Země ministerstvo životního prostředí (MŽP) již druhým rokem vyhlásilo zastřešující kampaň všech probíhajících akcí nazvanou Jaro pro Zemi. Ta je otevřena všem organizátorům, nezahrnuje pouze akce organizované ministerstvem a začíná prvním jarním dnem (21. března) a končí Světovým dnem životního prostředí 5.června. "Loni se do této kampaně přihlásilo více než 110 akcí v celé republice," uvedla Jarmila Krebsová z tiskového oddělení MŽP.

Letos probíhá například výtvarná soutěž pro děti s názvem Můj kousek Země nebo některé akce v pražském Středisku ekologické výchovy v Toulcově dvoře. Součástí Jara pro Zemi je i Týden udržitelného rozvoje. "Připravuje se také promítání filmů z MFF Ekofilm pro školy i veřejnost a oslavy Evropského dne parků (24. května)," dodala Krebsová.

Město z roliček od toaletního papíru

V Chrudimi budou zase děti stavět rekordně dlouhý řetěz z kroužků od zátek PET lahví a v Litvínově bude zahájena výstava plastik z PET lahví výtvarnice Veroniky Richterové.

Z uzávěrů od PET lahví se pokusí děti vytvořit různě velké obrazce v řadě českých a moravských měst. V Mělníku se chystá pokus o překonání rekordu ve velikosti a hmotnosti koule z hliníkových obalů. Obyvatelé Uherského Hradiště zase přes rok schraňovali roličky od toaletního papíru. Chtějí z nich totiž postavit originální město.

Více informací o jednotlivých akcích lze najít na webu MŽP.

Slaví se od roku 1970

První kampaň pod názvem Den Země proběhla v USA dne 22. 4. 1970. Tehdy ekologicky smýšlející lidé požadovali zvýšení energetické účinnosti, hledání obnovitelných zdrojů energie nebo recyklování materiálů a odpadů.

Kampaň, kterou inicioval americký senátor Gaylord Nelson, měla za cíl prosadit otázku ochrany životního prostředí do politické diskuse a podpořit veřejný zájem o tuto problematiku. Zúčastnily se jí milióny občanů USA, a to zejména studentů základních, středních a vysokých škol.

V roce 1990 se k americké tradici připojily i další země, a to i ČR. "Důležité je, že Den Země nadále zůstává veřejnou aktivitou a umožňuje i té nejmenší organizaci nebo jednotlivcům zařadit svůj, byť drobný příspěvek k péči o životní prostředí, do celostátního a celosvětového kontextu," vysvětlila Krebsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám