Hlavní obsah

S Klausem je spokojeno 60 procent občanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Popularita prezidenta Václava Klause se za poslední dva měsíce nezměnila, s jeho prací je spokojeno 60 procent občanů. Bylo to stejně jako v únoru a o procentní bod více než v březnu. Uvedla to agentura STEM.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Počátkem dubna lidé v porovnání s březnem lépe hodnotili práci parlamentu, naopak s prací vlády a s politickou situací v zemi byli spokojeni méně, zjistil průzkum agentury STEM.

Práci vlády počátkem dubna pozitivně hodnotilo 28 procent dotázaných, což bylo o procentní bod méně než v březnu a o dva méně než v únoru.

Spokojenost s parlamentem a politickou situací od počátku roku kolísá. Práci parlamentu počátkem dubna pozitivně hodnotilo 26 procent dotázaných, v březnu to bylo 24%, v únoru pak 29 procent.

Vývoj hodnocení práce institucí (v %)
instituceledenúnorbřezenduben
prezident66605960
vláda28302928
parlament25292426
zdroj: STEM

Podíl lidí spokojených s politickou situací poklesl z březnových 23 na dubnových 20 procent. Dubnový podíl spokojených byl stejný jako v únoru. Tradičně spokojenější jsou pravicově orientovaní občané, a to hlavě příznivci ODS, dále pak mladší a vzdělanější lidé, studenti, odborní pracovníci, podnikatelé a lidé s dobrou životní úrovní.

Mezi příznivci KSČM a ČSSD naopak naprosto převládají lidé hodnotící současnou politickou situaci v naší zemi negativně (96 procent resp. 91 procent nespokojených). Mezi nespokojené patří zejména lidé nad 60 let, lidé s výučním listem a lidé pracující v dělnických profesích. "Obzvlášť vysoké zastoupení nespokojených občanů (91 procent) je mezi těmi, kteří uvedli, že materiální situace jejich domácností je špatná," uvedl STEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám