Hlavní obsah

ÚS podusil Julínka, pak odročil jednání o poplatcích na neurčito

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, jac, pko

Ústavní soud (ÚS) ve středu odročil na neurčito projednávání návrhu poslanců ČSSD a KSČM na zrušení zdravotní části zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. Před soudem hovořil premiér Mirek Topolánek, po něm přišel na řadu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (vpravo) se svým mluvčím Tomášem Cikrtem u Ústavního soudu

Článek

Svědectví premiéra a ministra si vyžádali navrhovatelé - opoziční poslanci Michal Hašek (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM). Je to vůbec poprvé, co ústavní ÚS předvolal jako svědka předsedu vlády.

Výslechem Julínka dokazování skončilo, jednotlivé strany pak přednesly závěrečné řeči. Hašek uvedl, že poplatky jsou nedůstojné a odporují Ústavě. "Jménem většiny veřejnosti věřím, že našim návrhům bude vyhověno,“ řekl.

"Ústavní soud by neměl být vystavován našim politickým atakům,“ oponovala místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, podle níž byl zákon přijat v souladu s Ústavou. "Jednotlivé části zákona jsou propojeny reformním záměrem vlády. (...) Také jsem tde nezaznamenala jediné jasné tvrzení, že jednací řád Sněmovny byl při schvalování (reformy veřejných financí) obejit,“ vysvětlila.

Soudci Julínka nešetřili

Ministr Julínek před Ústavním soudem obhajoval regulační poplatky. Na otázku předsedy soudu Pavla Rychetského, proč mají poplatky platit i děti v inkubátoru, lidé v kómatu nebo v bezvědomí, odpověděl: "Za děti platí poplatky rodiče, ty si tu regulační funkci poplatků musí uvědomit.“

"A to tedy mají ty děti z inkubátoru vyndat?“ překvapeně reagoval Rychetský.

Podobně hájil Julínek i poplatky za recept. "Česká republika je rekordmanem ve spotřebě léků, za deset miliard ročně se jich spláchne do záchodu! Pacient je mnohdy v předepisování léků aktivní,“ argumentoval Julínek. Předseda Rychetský opět překvapeně reagoval: Takže pacienti mají tlačit na lékaře, aby léky nepředepisoval?“ pravil Rychetský.

"Někteří pacienti chodí účelově k lékaři aby si nechali předepsat léky,“ řekl ministr, podle kterého mají poplatky působit psychologicky na celou populaci tak, aby lidé nezneužívali zdravotnické péče.

"Někteří pacienti chodí účelově k lékaři aby si nechali předepsat léky,“ řekl ministr, podle kterého mají poplatky působit psychologicky na celou populaci tak, aby lidé nezneužívali zdravotnické péče.

Od zavedení poplatků podle něj počet receptů poklesl o 40 procent. "Nákupy se přesunuly do přímého nákupu léčiv, čímž došlo k úsporám ve zdravotnictví. Tyto peníze pak mohou být použity na vážně nemocné pacienty,“ dodal.

Julínek: Poplatky se neplatí za péči, ale za služby lékaře

Jednoznačné odpovědi se nedočkal soudce Jiří Nykodým, který Julínkovi několikrát opakoval otázku, za co lékařská zařízení dostávají třicetikorunový poplatek, když je zdravotní péče hrazená ze zdravotního pojištění.

O stejnou otázku se Julínek posléze přetahoval i s Haškem. Na otázku, za co se v ordinacích fakticky platí, Julínek odpověděl: "Za služby praktického lékaře." "Za poskytnutí zdravotní péče?" otázal se Hašek. "Za služby praktického lékaře," trval na svém ministr.

:. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek v jednacím sále ÚSfoto: Právo/Petr Kozelka

Nejvíce se do Julínka obula místopředsedkyně soudu Eliška Wagnerová. Ta zmiňovala jiné modely financování zdravotnictví existující v Evropě a podotkla, že poplatky nejsou přizpůsobené na existující zdravotní systém v ČR. Julínek řekl, že jde o technické otázky a upozornil znovu na výhody, které poplatky přinesou pacientům.

Wagnerová se také ptala, jestli ministerstvo před přijetím zákona zkoumalo dopady poplatků na důchodce nebo rodiny s dětmi. "Analýza nebyla možná, žádný ministr to přede mnou neudělal,“ odpověděl. "Ministři před vámi mě nezajímají, tady řešíme váš zákon,“ odvětila soudkyně.

Topolánek: Od počátku jsme věděli, že zákon bude jeden

Premiéra Topolánka se předtím předseda poslanců ČSSD Hašek zeptal, proč bylo na začátku jednání vlády sedm samostatných návrhů zákonů, ale nakonec byly všechny spojeny do jediného návrhu zákona. "Už na začátku bylo rozhodnuto, že zákon bude jen jeden. Zákonů, které byly novelizovány, je více, důležité je, že je zabezpečena provázanost věcná a legislativní,“ odpověděl Topolánek.

Hašek chtěl vysvětlení, proč Topolánek jako poslanec přinesl téměř padesátistránkový pozměňovací návrh, jehož součástí byla mimo jiné i pokuta 50 tisíc korun zdravotnickému zařízení, které by nevybíralo regulační poplatky.

"Jako poslanec mohu ve druhém čtení podat jakýkoliv pozměňovací návrh. Změny v zákoně o stabilizaci veřejných rozpočtů byly motivovány snahou zlepšit kvalitu normy. Návrhy vznikaly v průběhu projednávání zákona,“ řekl před soudem Topolánek.

Ministerstvo nemůže rozhodovat o cenách, upozornil Rychetský

Předseda soudu Pavel Rychetský upozornil na to, že ÚS loni v lednu rozhodl, že ceny není možné rozhodovat vyhláškou ministerstva. "Vy jste to tam ale svým návrhem vrátil,“ dodal.

"Nález ÚS jsem znal. Ale realizací návrhu jsme zamezili tomu, aby byly stoprocentně hrazeny léky a zamezili jsme sankcím ze strany Evropské komise,“ vysvětlil Topolánek.

:. Premiér Mirek Topolánek při jednání Ústavního soudu v Brněfoto: Právo/Petr Kozelka

Do zákona o stabilizaci veřejných financí byly podle premiéra zapracovány novely zákonů, které se stabilizace rozpočtů bezprostředně týkaly. "Regulační poplatky jsou provázány s DPH a limitem pěti tisíc korun, proto to se zákonem souvisí," uvedl.

Předseda poslanců ČSSD Hašek také upozornil Topolánka na to, že někteří členové vlády během projednávání uvedli, že z poplatků by měly být vyňaty určité skupiny lidí. "Se všemi připomínkami jsme se vypořádali. Regulační poplatky umožňují, aby léky pro chronicky nemocné lidi vycházely podstatně levněji,“ řekl předseda vlády.

Důkazy soud zatím nechtěl

Podle mluvčího ÚS Michala Spáčila si ústavní soudci zatím nevyžádali ani zvukový, ani písemný záznam z jednání vlády, ačkoli to Hašek navrhoval. O okolnostech přijetí zákona tak budou vypovídat pouze svědci.

Předseda komunistů Filip se jednání soudu neúčastní, komunisty zastupuje poslankyně Zuzka Rujbrová-Bebarová.

:. Jednání provází nebývalý zájem veřejnosti, mnozí lidé se vůbec nedostali do jednací síně. Proto byla pro veřejnost otevřena i galerie. foto: Právo/Petr Kozelka

"Uvidíme, pokud budou rozpory a nejasnosti, můžeme se k tomu vrátit a záznamy si vyžádat. Zatím to nevidím jako problém,“ reagoval na tuto informaci Hašek.

"Uvidíme, pokud budou rozpory a nejasnosti, můžeme se k tomu vrátit a záznamy si vyžádat. Zatím to nevidím jako problém,“ reagoval na tuto informaci Hašek.

Anketa

Podporujete zdravotnickou reformu ministra Julínka?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
Celkem hlasovalo 21275 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám