Hlavní obsah

Český voják odsouzen za delikt na zahraniční misi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzení za delikt na zahraniční misi se v pondělí dočkal český voják Miroslav Bartoš, který sloužil v Iráku. Jde o vůbec první takový případ v Česku. U pardubického soudu dostal trest dva roky podmíněně za to, že vpustil do tábora spojeneckých vojsk tři vozidla, která mohla ohrozit bezpečí vojáků.

Článek

Obhájkyně se odvolala, případ tak bude pokračovat u krajského soudu. Informovala o tom v pondělí televize Prima.

Bartoš byl na své první zahraniční misi. Loni v srpnu hlídal u vjezdu vojenského tábora v irácké Basře, který byl pod britským velením. Britové tak rozhodovali o tom, koho může česká strážní služba do ležení vpustit. Vojáci ale tvrdí, že systém vstupních karet se často měnil. Podle nich se pravidla měnila po celou dobu mise.

Bartoš prý do objektu vpustil tři vozidla ozbrojených iráckých policistů. Prý váhal, ale nemohl se dovolat svému veliteli, a tak se musel rozhodnout sám. Policisty nakonec do objektu vpustil.

"Spojení tam bylo velice špatné, jelikož tam byly rušičky," uvedl účastník irácké mise Tomáš Blaho. Podle Britů mohly být ve vozidlech výbušniny.

"Porušil pravidlo spočívající v tom, že na vojenskou základnu Al-Basra se smí vpustit pouze osoby, které se prokáží některou z takzvaných vstupek," uvedla soudkyně. Podle obhájkyně Lenky Šebestové takové pravidlo neexistovalo, tvrdí to i ostatní vojáci.

Bartoš se považuje za obětního beránka a dalších zahraničních misí se prý nezúčastní. "Na další misi nepojedu," uvedl v TV Prima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám