Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost na cestování zákonodárců zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Ústavní soud odmítl stížnost dopravní společnosti Student Agency spojenou s návrhem na zrušení části zákona o platech představitelů státní moci, podle které mohou například poslanci bezplatně používat veřejnou dopravu. Novinkám to potvrdil Vladimír Kůrka ze senátu Ústavního soudu.

Foto: Euro, ČTK

Majitel Student Agency Radim Jančura

Článek

"Ústavní soud rozhodl tak, že stížnost odmítl," řekl Vladimír Kůrka.

Student Agency se už dva roky snaží dosáhnout jasného a nezpochybnitelného soudního rozhodnutí, zda se bezplatná doprava zákonodárců vztahuje i na soukromé přepravce.

Zielenicova demonstrativní jízda

Europoslanec Josef Zieleniec a senátor Igor Petrov (oba SNK ED) kvůli tomu podnikli v dubnu 2006 demonstrativní jízdu linkovým autobusem, a dali tak firmě možnost podat žalobu na stát.

Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu rozhodl, že ústavní činitelé mají právo využívat bezplatně pouze služby státních dopravců, nikoliv soukromých. Mohou ale následně od státu požadovat, aby jim jízdné proplatil.

Žalobu Student Agency však soud stejným rozhodnutím zamítl. Společnost měla podle obvodního soudu po obou politicích jízdné vyžadovat, a když nezaplatili, zažalovat je, a ne stát.

S výkladem zákona podaného obvodním soudem byli dopravce i senátoři spokojeni, přesto však Student Agency podala ústavní stížnost. Navrhla zrušení rozhodnutí obvodního soudu a zároveň také části zákona, podle které představitelé státní moci a soudci náleží "bezplatné používání prostředků veřejné hromadné dopravy, s výjimkou letecké dopravy". Ústavní sodu však nakonec stížnost odmítl.

Kdyby ÚS návrhu na zrušení části zákona o platech představitelů státní moci vyhověl, museli by politici platit ve všech hromadných dopravních prostředcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám