Hlavní obsah

Pražský hrad zaplatil dluh, za který hrozila exekuce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z účtu Správy Pražského hradu (SPH) odešly peníze, kvůli nimž byla na některé objekty Hradu včetně katedrály sv. Víta vyhlášena exekuce. Uvedl to David Šebek z tiskového oddělení prezidentské kanceláře. Reagoval tak na informace o tom, že pražské arcibiskupství chce tento dluh od Gema Art Group koupit.

Článek

Firma nabídla pohledávku za korunu. Místopředsedkyně představenstva společnosti Kateřina Kočová řekla, že touto symbolickou sumou chce firma ukázat, že její hlavní ambice spočívala v nalezení smírného řešení, že jí nešlo jen o peníze. O uhrazení dluhu ve výši asi 1,4 milionu korun zatím neví.

Arcibiskupství chtělo svým odkoupením pohledávky zažehnat hrozbu, která nad katedrálou visí v podobě exekuce, sdělil jeho mluvčí Aleš Pištora.

Pokud peníze došly na účet exekutora, jak správa slibovala, je podle právního zástupce Gema Art Group Antonína Janáka katedrála odblokována. "Protože ještě některé spory kolem exekuce pokračují, doporučím klientovi, aby peníze ponechal na účtu exekutora," řekl Janák.

Soud exekuci nařídil již v červnu loňského roku, v polovině března nabyla právní moci, když Městský soud v Praze odmítl odvolání SPH proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého správa nemůže s nemovitostmi volně nakládat. "Peníze odešly z našeho účtu 27. března," řekl Šebek.

Začátek dluhu spadá k roku 2001

"Okamžikem právní moci (doručením) rozhodnutí soudu o odmítnutí odvolání banka automaticky uvolní příslušnou finanční částku na účet exekutora, a tím bude pohledávka zcela uspokojena," sdělil minulý týden ředitel správy Hradu Ivo Velíšek. Exekutor podle něj poté učiní oznámení katastrálnímu úřadu a exekuce vázaná na nemovitosti Správy Pražského hradu bude okamžitě vymazána.

Počátek dluhu spadá do roku 2001, kdy se firma podílela na výstavě pořádané Hradem. Správa firmě odmítala zaplatit část slíbeného honoráře, protože se podle svého vyjádření domnívala, že společnost měla výstavu sponzorovat.

Kočová ale dnes uvedla, že žádný příslib sponzoringu v tomto případě neexistoval. V minulosti ale skupina Gema Art Pražský hrad sponzorovala - například v řádu desítek miliónů korun zajistila sponzoring na rekonstrukci hlavní věže chrámu sv. Víta a sama v něm sponzorovala část průzkumu svatováclavské kaple.

Popřela také informace, které se objevily v tisku, a podle nichž je jedna z divizí společnosti, Gema Art, v likvidaci. Gema Art Group je především restaurátorská společnost, Gema Art je nakladatelství a podílí se i na pořádání výstav.

Reklama

Související témata:

Související články

Na katedrálu sv. Víta byla vyhlášena exekuce

Budovy v areálu Pražského hradu včetně katedrály svatého Víta jsou v exekuci. Nařídil ji už loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že Správa...

Výběr článků

Načítám