Hlavní obsah

Exekuce Hradu je formální záležitost, ujistil Weigl

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správa Pražského hradu má na účtu připravené peníze, které po ní vymáhá společnost Gema Art a kvůli kterým nařídil soud exekuci na budovy v areálu Hradu včetně katedrály sv. Víta. Novinkám to řekl kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl. Podle něj ale Hrad zhruba miliónovou částku firmě, která je v likvidaci, nyní nezaplatí, protože pokud by nakonec spor vyhrál, už by peníze nikdy neviděl.

Článek

"Hrozí, že kdyby Správa nyní zaplatila a ve finále spor vyhrála, tak ty peníze už nikdy neuvidí,“ řekl Weigl, podle kterého je exekuce na národní památky průvodním jevem složitého právnického sporu, který se táhne od loňského roku.

Představu, že by exekutor nakonec opravdu nechal zpeněžit budovy, jejichž hodnota je nevyčíslitelná, považuje za absurdní. "Je to jen právní důsledek toho, že exekutor to oznámil katastru nemovistostí. Hrad s exekutorem spolupracuje,“ řekl Weigl.

Exekutor podle Weigla souhlasil s tím, že Správa Pražského hradu deponuje na účtu vymáhanou částku, kterou zaplatí v případě, že spor prohraje. Bankovní účty Hradu obstavené nejsou.

Mluvčí exekutorské komory Pavel Kočiš potvrdil, že taková dohoda s exekutorem je možná. Připomněl také zásadu přiměřenosti, podle níž není možné kvůli miliónovému dluhu prodávat majetek v řádu desítek miliard.

Hrad prý dluží za výstavu

Společnost Gema Art vymáhá po Správě Pražského hradu peníze za pořádání výstavy renesančních a barokních umělců. Firma je od roku 2004 v likvidaci. Podle pátečních Hospodářských novin nařídil Obvodní soud pro Prahu 1 vloni v červnu v souvislosti se sporem exekuci na budovy v areálu Hradu.

"Na to, jak atraktivně to vypadá, to reálně takový význam nemá,“ řekl Weigl s tím, že Správa tímto postupem naplňuje povinnost chránit majetek státu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Na katedrálu sv. Víta byla vyhlášena exekuce

Budovy v areálu Pražského hradu včetně katedrály svatého Víta jsou v exekuci. Nařídil ji už loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že Správa...

Výběr článků

Načítám