Hlavní obsah

Studenti si budou moci vybrat ze dvou druhů maturit, navrhuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet odsouhlasil novou koncepci státních maturit. Ta zavádí povinnost státu nabídnout žákům v rámci povinných zkoušek společné části maturitní zkoušky dvě úrovně obtížnosti zkoušek - základní a vyšší. Studenti si mezi nimi budou moci vybrat, vyšší úroveň bude určena hlavně pro zájemce o studium na VŠ.

Článek

Návrh ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) ve středu schválila vláda, uvedl to kabinet na svém webu. Návrh nyní posoudí Sněmovna.

Ministerstvo školství ve svém návrhu počítá s termíny, které poslanci schválili loni, když odložili letošní zahájení společných maturit. První část zkoušky by měla být spuštěna v roce 2010, o dva roky později by měla ke dvěma povinným zkouškám přibýt třetí.

Materiál počítá s tím, že by v roce 2010 a 2011 studenti maturovali z češtiny a k ní by si volili buď cizí jazyk, nebo matematiku. Kdo bude chtít, bude moci maturovat až ze třech nepovinných předmětů.

V roce 2012 by pak čekala maturanty zkouška z češtiny a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z nabídky matematiky, občanského a společenskovědního základu nebo informatiky. Přibrat by si však mohli ještě další, nepovinné předměty.

Návrh maturit počítá také s tím, že by ředitelé škol mohli od roku 2012 zasahovat do nabídky předmětů a nařídit třeba povinnou maturitu z matematiky.

Nové maturity by měly mít i takzvanou profilovou část, o její podobě by rozhodoval ve velké míře ředitel školy. Ministerstvo školství už nechalo vytisknout katalogy požadavků znalostí k maturitní zkoušce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám