Hlavní obsah

Na vyznamenání jsou navrženi padlý voják, Mašíni i Vondráčková

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příslušník českého vojenského kontingentu Milan Štěrba, který padl při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, byl navržen na udělení státního vyznamenání in memoriam. Dalšími navrženými na státní vyznamenání jsou členové skupiny bratří Mašínů nebo zpěváci Karel Gott a Helena Vondráčková.

Článek

„Mezi navrženými kandidáty na státní vyznamenání je také Milan Štěrba, který padl v Afghánistánu. Podnět přišel od veřejnosti,“ informovala Novinky členka sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání Ivana Levá (KSČM).

Štěrba zahynul v polovině března po útoku sebevražedného atentátníka, který se v jeho blízkosti odpálil. Tragédie se stala v jihoafghánské provincii Hílmand.

Dalším kandidátem na státní vyznamenání in memoriam, který doputoval do Sněmovny, je profesor Rudolf Klen. V Hradci Králové založil v roce 1952 první tkáňovou banku v Evropě, stál rovněž u zrodu Evropské asociace tkáňových bank. Zemřel v roce 2006 ve věku 91 let.

„Budeme také stejně jako loni navrhovat grafika Oldřicha Kulhánka, který je autorem současných českých bankovek,“ doplnila Levá.

Opět navrženi také Mašínovci

"Mezi navrženými jsou členové skupiny bratří Mašínů, tedy Josef a Ctirad Mašínovi, Milan Paumer a popravení Zbyňek Janata a Václav Švéda. Návrh stejně jako v minulých letech přišel od Jana Schovance z německého Augsburgu," řekl Novinkám tajemník podvýboru Rudolf Kubát.

Již tradičně se mezi návrhy podle něj objevili i zpěváci Karel Gott a Helena Vondráčková. Dalším známým jménem je profesor Jan Pirk, který je přednostou kardiocentra pražského IKEM.

Podle Levé dosahuje celkový počet návrhů na státní vyznamenání k pondělku 95 osob. „Jsou to takřka stejná jména jako loni. Budeme se jimi zabývat na zasedání našeho podvýboru 9. dubna,“ uvedla Levá. Po projednání v organizačním výboru se sněmovní kolečko uzavře na jejím zasedání, kdy poslanci schválí usnesení se jmény osobností, které doporučují prezidentovi vyznamenat. Zatímco pro veřejnost končí možnost podat návrh na vyznamenání dnes, poslanci je mohou podle poslankyně podávat až do konce dubna.

Návrh na udělení státního vyznamenání Mašínovcům obdržel také Senát. „Určitě jsou navrženi, stejně jako v minulých letech,“ řekl Novinkám místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).  Také v horní komoře končí termín pro podání návrhů na udělení státních vyznamenání veřejností dnes. Stejně jako ve Sněmovně se bude návrhy zabývat příslušný podvýbor a poté o nich budou rozhodovat senátoři.

Rozhodne prezident Klaus

Státní vyznamenání propůjčuje a uděluje prezident republiky. Je jedině na Václavu Klausovi, které osobnosti nakonec vybere. Ocenění se předávají při příležitosti výročí založení Československa, 28. října. Zákon umožňuje udělit je také 1. ledna, v den vzniku České republiky.

"Až pan prezident všechny návrhy dostane, bude se jimi zabývat. Nyní je to předčasné, návrhy jsou teprve ve Sněmovně," řekl k tomu Novinkám mluvčí Hradu Petr Hájek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám