Hlavní obsah

Do středy bude sněžit, na víkend se oteplí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jarní počasí je snad už opravdu za dveřmi. V úterý a ve středu sice ještě bude chladno, napadne sníh a odpolední teploty nepřekročí pět stupňů. Od čtvrtka se ale začne oteplovat a o víkendu bude až dvanáct stupňů. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: František Kšajt, Právo

Ve čtvrtek začne do ČR proudit teplý vzduch z jihozápadu.

Článek

"Kdo chce na hory, ať co nejdříve vyrazí," uvedla Honsová. Právě úterý a středa budou totiž nejchladnější dny tohoto týdne.

V úterý napadne na horách až deset centimetrů sněhu, v nížinách až dva centimetry. Během dne bude převládat proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Odpolední teploty budou od jednoho do pěti stupňů, bude vát čerstvý vítr okolo 54 km za hodinu.

Ve středu bude podobně jako v úterý, odpoledne se ale na mnoha místech republiky včetně Prahy vyskytnou již srážky smíšené. Ráno se budou teploty pohybovat od mínus jednoho až mínus pěti stupňů, odpoledne pak od jednoho do pěti stupňů.

O víkendu až 12 stupňů

Příchod jara hlásí meteorologové na čtvrtek. "To k nám začne proudit teplý vzduch z jihozápadu," vysvětlila Honsová. Na horách by sice ještě mohly napadnout až tří centimetry sněhu, v nížinách by ale odpoledne už mělo jen pršet. Stoupnou i teploty, ráno bude sice jako v předchozích dnech chladné, přes den ale rtuť teploměru vyšplhá na čtyři až osm stupňů.

V pátek bude oblačno až polojasno, ojedinělé se dostaví přeháňky. Po ránu bude nula až tři, přes den už šest až deset stupňů.

Přechod k teplejšímu počasí se naplno projeví o víkendu. Odpolední teploty dosáhnou osmi až dvanácti stupňů a dokonce i obloha, která bude ráno oblačná až zatažená, se odpoledne protrhá. Na horách už budou jen dešťové přeháňky.

Oteplení by mělo vydržet i v prvním dubnovém týdnu. "Teploty se vyšplhají až na 15 stupňů," poznamenala Honsová.

Teploty byly v březnu v normě, srážky nadprůměrné

Období od 1. do 22. března bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jako celek teplotně slabě nadnormální. "Je to dáno tím, že první polovina tohoto měsíce byla o dva stupně teplejší než normál," vysvětlil ČHMÚ. Březen je zatím nadprůměrný i srážkově.

"Letošní březen bude pravděpodobně teplotně normální a srážkově nadnormální," uzavřeli meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám